De feiten: NVM komt met cijfers over eerste kwartaal woningmarkt
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) presenteerde de cijfers over het eerste kwartaal van 2025. Er werden bijna 34.000 huizen verkocht, en dat is 13 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2024.
De gemiddelde transactieprijs komt uit op 473.000 euro en dat is een prijsdaling van 1,8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Op jaarbasis is de prijsstijging overigens nog altijd bijna 10 procent.
Opvallend is dat één op de vijf verkopen een voormalige huurwoning is, waarvan tweederde een appartement. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht samen is dit zelfs bij twee op de vijf het geval. Deze ‘uitpondwoningen’ zijn vaak wat kleiner en eenvoudiger, waardoor ze de verkoopprijzen dempen, meldt de makelaarsvereniging.
EW's visie: Woningbouw moet sneller en op grotere schaal
Door: Theo van Vugt, redacteur wonenHet is bemoedigend dat de woningmarkt aantrekt met meer verkopen. Een flink deel daarvan zijn betaalbare voormalige huurwoningen, die vooral voor starters ruimte bieden om de koopwoningmarkt te betreden. Dat proces gaat nog wel even door.
Voor starters op de huurmarkt daarentegen wordt de situatie steeds nijpender. Want een betaalbaar huurhuis is niet meer te vinden. Tegelijk is nieuwbouw ook onbetaalbaar. Het wordt tijd dat er meer en sneller wordt gebouwd. Vooral door het schrappen van overbodige regels, door ruimte te geven voor lokaal maatwerk en door te zorgen voor duidelijkheid in procedures.
Sta geen hoger beroep meer toe
De commissie Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving (STOER) – door minister Mona Keijzer (BBB) van Volkshuisvesting ingesteld om de knelpunten in kaart te brengen en advies te geven hoe de bouw te versnellen – heeft dat ook al aangegeven.
STOER stelde voor geen hoger beroep meer toe te staan bij alle omgevingsvergunningen voor de woningbouw.
De commissie wil ook een afzonderlijke (en geen cumulatieve) berekening van de geluidsoverlast door vliegverkeer. Ook wil het robuuste woningbouw toestaan langs het IJsselmeer en in de uiterwaarden. Dat lijkt niet al te ingewikkeld. Ga dan ook van start.
Verdere verdieping: Bij zo'n 68 procent van de koophuizen wordt overboden
De gemiddelde huizenprijs in Nederland laat dit kwartaal een kleine daling zien van 1,8 procent. De gemiddelde transactieprijs daalt daarmee van 485.000 euro naar 473.000 euro.
Dit is niet ongebruikelijk voor een eerste kwartaal, zegt de NVM ter geruststelling. In de afgelopen vijf jaar was er vier keer een kwartaal met een kleine prijsdaling. Op jaarbasis stegen de prijzen met 9,7 procent.
Huizenmarkt en overbiedingen
Voor alle verkochte huizen in Nederland geldt dat er het afgelopen kwartaal gemiddeld 4,4 procent boven de vraagprijs is betaald.
Voor tussenwoningen is het vraag-verkoopprijsverschil met 6,6 procent het grootst. Bij vrijstaande woningen is de markt wat ruimer, waardoor gemiddeld 0,6 procent ónder de vraagprijs is betaald.
Nog steeds werd bij ruim tweederde (68 procent) van alle huisverkopen overboden op de woning. Bij tussenwoningen lag dit aandeel zelfs op 80 procent.
De krapste regio’s – meeste vraag, minste aanbod – lagen dit keer in het oosten van het land. Dat is bijzonder, want de afgelopen jaren was de woningmarkt in de Randstad het meest oververhit.
Minder nieuwbouwwoningen te koop
Aan het begin van het kwartaal stonden minder nieuwbouwwoningen te koop dan een jaar eerder. Bijna de helft van de verkochte nieuwbouwwoningen is nu een appartement, terwijl dit aandeel vroeger veel lager lag. Appartementen verkopen in het algemeen ook wat minder snel.
Van de appartementen die in 2024 te koop kwamen, werd slechts 36 procent binnen drie maanden verkocht. Ter vergelijking: bij tussenwoningen was dat 62 procent.