Premium Lock Macron beledigt burgers: geen stem in toekomst EU

Emmanuel Macron spreekt het Franse volk toe. Foto: AFP.

De Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) initieerde ingegeven door Brexit en de gele hesjes in 2019 een conferentie over de toekomst van Europa. Na twee jaar soebatten begint de conferentie dit jaar. De Europese Unie (EU) zou met burgers in gesprek moeten om uit te vogelen wat zij van de EU verwachten. De laatste keer dat zo’n conferentie werd gehouden, werd de opvatting van burgers terzijde geschoven, want die wilden niet meer EU-integratie, schrijft Jelte Wiersma.

Emmanuel Macron initieerde om het gele hesjes-oproer te smoren in 2019 een groot nationaal debat. Fransen mochten meepraten over klimaat en koopkracht. Het was een soort inspraak zoals Nederland dat kent. Laat luidruchtigen stoom afblazen zonder dat zij echt iets te zeggen krijgen. En als beleid toch wordt aangepast, en dat deed Macron, dan deugt het eigenlijk ook niet, want maar een beperkt aantal burgers participeert in dit soort fora. De burger die zijn stem tijdens de presidents- en parlementsverkiezingen had laat horen, blijft verweesd achter.

Desondanks vond Macron het nodig om het grote nationale debat op EU-niveau over te doen. Hij kreeg in 2019 steun van de andere regeringsleiders om te komen tot een conferentie over de toekomst van Europa. Mede geïnspireerd door Brexit. Deze conferentie is nog altijd niet begonnen wegens ruzie over de vorm en voorzitter. Het Europees Parlement steunde in meerderheid de Belg Guy Verhofstadt (OpenVLD) als conferentievoorzitter.

Regeringsleiders, Commissie en Parlement zijn het nog niet eens

De regeringsleiders wilden de EU-enthousiaste Verhofstadt niet. Donderdag 4 maart liet het Parlement Verhofstadt als conferentievoorzitter vallen. Hij zou een lagere positie in de conferentiehiërarchie krijgen. Die hiërarchie bestaat uit een gemeenschappelijk voorzitterschap van Raad van Regeringsleiders, Commissie en Parlement, een uitvoerend lichaam, een plenaire conferentieclub en een gemeenschappelijk secretariaat.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw