Premium Lock Politiek moet wetenschappers uit de wind houden

Jaap van Dissel in het gebouw van de Tweede Kamer. Foto: ANP

Wetenschappers roepen media en politiek op om hun vakgenoten in bescherming te nemen tegen persoonlijke aanvallen. Terecht, schrijft Bram Hahn, maar het is ook goed om na te gaan waar dat felle wantrouwen vandaan komt.

Honderden wetenschappers ondertekenden afgelopen dagen een brief waarin twee prominente OMT-leden media en politiek oproepen om stelling te nemen tegen aanvallen op de wetenschap door sommige politici. Zijn naam wordt in de brief niet genoemd, maar het is zonneklaar dat een optreden van Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie de druppel was voor microbioloog Marc Bonten en viroloog Marion Koopmans. Van Meijeren zei in de Tweede Kamer onder meer dat Jaap van Dissel corrupt zou zijn.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De briefschrijvers maken zich ernstige zorgen over dergelijke felle, persoonlijke aanvallen. Ten eerste omdat ze een direct verband zien tussen dit soort ongefundeerde beschuldigingen, via (veelal) anonieme vuilspuiterij en zelfs bedreigingen op sociale media aan het adres van wetenschappers en het feit dat sommige van die wetenschappers zo zeer bedreigd worden dat de politie eraan te pas moet komen. Ten tweede omdat ze vinden dat het wantrouwen en de desinformatie leidt tot slachtoffers, bijvoorbeeld omdat mensen zich niet laten vaccineren.

Briefschrijvers kregen al waar ze om vroegen

Nu kregen de wetenschappers eigenlijk al waar ze om vroegen nog voor de brief in de krant stond: Martin Bosma (PVV), die op het moment van het debat optrad als Kamervoorzitter, greep al gauw in en vroeg Van Meijeren woorden als ‘leugenaar’ en ‘corrupt’ niet te gebruiken. En tal van Kamerleden eisten dat Van Meijeren zijn beschuldigingen zou onderbouwen. Wat hij niet kon.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw