Minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) liep natuurlijk semantische spitsroeden toen zij gisteren, 11 juli, in Potocari haar excuses aanbood aan de Bosniërs voor wat er in 1995 gebeurde in Srebrenica. Maar dat ze namens Nederland excuses aanbood als ‘deel van de internationale gemeenschap’ is vreemd, schrijft René van Rijckevorsel.
Op 18 juni heeft premier Mark Rutte (VVD) in Schaarsbergen zijn spijt betuigd aan de veteranen van Dutchbat, omdat hun opdracht in Srebrenica onuitvoerbaar was.
Een terecht spijtbetoon. De Tweede Kamer had de Nederlandse militairen met ‘klapperpistooltjes’ op een onmogelijke missie gestuurd. Het mandaat van de Verenigde Naties liet bovendien vrijwel niks toe.
Gisteren, exact 27 jaar na de val van Srebrenica, waren de Bosniërs aan de beurt in het rondje excuses uitdelen.
Lees ook dit stuk uit 2015 van René van Rijckevorsel: Karremans’ gelijk: excuses aan Bosniërs, dan ook aan Dutchbat
Karremans uitgemaakt voor moordenaar
Het verhaal is bekend. Srebrenica werd 11 juli 1995 overlopen door de Bosnisch-Servische soldaten van generaal Ratko Mladic, de Nederlanders stonden erbij en keken ernaar en later zijn zo’n achtduizend Bosnische moslims vermoord. Alle vragen om (lucht)steun bij andere, grotere landen, bleven onbeantwoord.
En toen was er de opmerking van overste Thom Karremans dat hij ‘slechts de pianist’ was, een foto van een glas champagne met Mladic, en daags na de val een hospartij met veel bier in Zagreb. Kwalijke beeldvorming! Niet handig inderdaad. Karremans werd later in Nederland op straat uitgemaakt voor moordenaar – alsof hij met zijn ondermaats bewapende Dutchbat iets had kunnen ondernemen tegen de Bosnische Serviërs.
Ollongren is de eerste die publiekelijk door het stof gaat
Gisteren, maandag 11 juli, bood minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) dus haar diepste excuses aan de bevolking van de enclave Srebrenica aan, nadat eerder Defensieminister Jeanine Hennis (VVD) binnenskamers excuses had gemaakt toen ze met Bosniërs sprak over eventuele schadevergoedingen. Ollongren is de eerste die publiekelijk door het stof gaat.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen