Naamgrappen of wat ervoor doorgaat, zijn dagelijks in de (sociale) media te vinden. Niet in de laatste plaats bij de lezersreacties. Wat gaat er toch in die hoofden om, vraagt Carla Joosten zich af. Een kind weet toch al dat pesten niet grappig is?
Politici, schrijvers, journalisten, columnisten, twitteraars en ‘reaguurders’: allemaal doen ze er aan mee. Mensen belachelijk maken met grapjes over hun naam. Vooral vice-premier Sigrid Kaag (D66) moet het al een hele tijd ontgelden, met ‘Kaagmens’ als meest voorkomende ‘grap’. Maar ook andere politici zijn de klos bij dit verschijnsel, dat niks anders is dan pesten.
Lees ook deze blog van Constanteyn Roelofs terug: We zijn onszelf niet in de online schimmenwereld van het internet
Vooruit, toen Geert Wilders (PVV) zei dat de Kaagbaan op Schiphol naar minister Kaag was genoemd omdat ze zoveel vloog, was dat best grappig. Maar zo geslaagd zijn de naamgrappen zelden. Een kind leert (hopelijk) al dat naamgrapjes niet grappig zijn, maar kinderachtig. Hoe kan het dan toch dat volwassenen zich er aan bezondigen? Het gebeurt zelfs in professionele media. Maar het meest tref je ze aan in reacties onder journalistieke bijdragen in diezelfde media.
‘Ik noem haar tegenwoordig Attje (Uils)Kuiken,’ schreef een reaguurder pas nog trots op deze site, doelend op PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. Niet eens origineel, want ze werd al veel vaker zo beschreven. In 2016 reageerde toenmalig PvdA-leider Lodewijk Asscher al eens op reaguurders elders die zijn naam bijvoorbeeld als aSScher schreven. O, o wat een vondst toch.
Dag in dag uit wordt er gevarieerd op achternamen van ministers, Kamerleden of anderen die zich inzetten voor het algemeen belang en daardoor in het licht van de openbaarheid opereren. En dan te bedenken dat menige grappenmaker zichzelf van een anoniem account bedient. Waarom niet met open vizier anderen pesten?
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen