Presentator Matthijs van Nieuwkerk laat door zijn wangedrag naar zijn eigen redactie zien een angstige, incompetente leider te zijn. Hij is bepaald niet de enige. Tijd om af te rekenen met deze bange macho’s, en ook met alle wegkijkers, schrijft Geerten Waling.
Lees de blog van Philip van Tijn: De waanzin regeert, bij de ‘elite’, de media en in Leiden
Matthijs van Nieuwkerk blijkt achter de schermen van zijn immens populaire praatprogramma De Wereld Draait Door (DWDD) een schrikbewind te hebben gevoerd. In een langverwacht onthullend artikel concludeert de Volkskrant, op basis van gesprekken met tientallen oud-medewerkers: ‘Afsnauwen, schreeuwen en vernederen. […] Structureel grensoverschrijdend gedrag bij talkshow DWDD’.
Het gezellige kijkcijferkanon in de vooravond dreef dus jarenlang op een verziekte werkcultuur. En dat bij BNNVARA: een van de grootste omroepverenigingen van Hilversum, die zich doorgaans zo laat voorstaan op haar morele superioriteit.
Artikel past in trend van journalistieke onthullingen van misstanden
Het Volkskrant-artikel past in een trend van onderzoeksjournalistieke onthullingen van (vermeende) misstanden, die onder meer leidden tot het eerloze vertrek van Tweede Kamerleden Gijs van Dijk en Khadija Arib (beiden PvdA). Denk ook aan de berichten over de angstcultuur bij de Amsterdamse uitgeverij Prometheus.
Lees ook van Geerten Waling: De vervagende grenzen van grensoverschrijdend gedrag
In alle gevallen gaat het over ‘grensoverschrijdend gedrag’. Maar wat zegt dat nou? Dát er grenzen zijn overschreden, ja, maar het ontbreekt steevast aan duidelijke definities. Wiens ‘grens’ wordt wanneer, waarmee en door wie overschreden? En is het ‘gewoon’ ploertig proletengedrag en daarmee vooral moreel kwestieus? Of moeten er carrières en reputaties sneuvelen? Of zijn zelfs juridische stappen nodig?
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen