Premium Lock Rechter moet snelwegblokkeerders hard aanpakken

Extinction Rebellion blokkeerde eerder de A12. Foto: ANP

Extinction Rebellion eist het recht op om snelwegen te bezetten als uiting van het demonstratierecht. Dat is onaanvaardbaar, juist omwille van de democratie moeten burgemeesters en rechters een harde grens trekken, schrijft Geerten Waling.

Democratie ís vrijheid van demonstratie. Voor de vrouwen in Iran of tegen het stikstofbeleid, tegen windmolens of voor de vrije paddentrek: het maakt niet uit voor welk doel, waar of hoe vaak u de straat op wilt gaan, u mag het helemaal zelf weten. Bijna.

Vandaar ook de ophef in 2020 toen Femke Halsema besloot om ondanks de coronaregels een Black Lives Matter-demonstratie ruim baan te geven, omdat zij die ‘te belangrijk’ noemde om te verbieden. Een grote fout. De Amsterdamse burgemeester had als ordehandhaver met hetzelfde enthousiasme een, zeg, anti-islamdemonstratie moeten verdedigen en faciliteren. Want de overheid oordeelt nooit over de urgentie of de legitimiteit van een protest, anders zouden onwelgevallige protesten algauw de kop in worden gedrukt.

Zeven activisten werden opgepakt na oproep nieuwe blokkade

Dat is precies wat Extinction Rebellion (ER) nu suggereert, een disruptief clubje activisten die uit zorgen over het klimaat protesteren tegen de ‘subsidies’ op fossiele brandstoffen. Dat doen zij onder meer door onaangekondigd kruispunten en zelfs snelwegen te blokkeren. Donderdag 26 januari werden zeven activisten opgepakt en verhoord omdat ze hadden opgeroepen tot een nieuwe blokkade van de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag, waar in november ook al een gevaarlijke situatie ontstond door een demonstratie.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De arrestanten werden na verhoor direct weer vrijgelaten, met als enige sanctie een tijdelijk gebiedsverbod voor de bewuste snelweg. ‘Het recht op manifestatie wordt met voeten getreden,’ aldus ER. Grote woorden, weinig betekenis.

Volgens de wet mag een burgemeester louter en alleen een stokje steken voor een demonstratie in deze gevallen: 1. ter bescherming van de gezondheid, 2. in het belang van het verkeer en 3. ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. Daarom is het ook usance (geen harde plicht) dat een organisatie een demonstratie aankondigt, zodat de autoriteiten passende maatregelen kunnen nemen om de openbare orde en veiligheid te waarborgen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw