Door de wirwar aan DigiD-toepassingen, QR-codes en sms-bevestigingen komen steeds meer Nederlanders in de knel, schrijft Zihni Özdil. Als de overheid van digitale inclusie niet snel een speerpunt maakt, haakt een flink deel van het land af.
Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.
Deze week zond EenVandaag een item uit over bewindvoerders die niet erin slaagden om voor hun cliënten een aanvraag te doen bij het Noodfonds Energie.
Een bewindvoerder heeft als taak de inkomsten en het vermogen te beheren van iemand die dit wegens zijn lichamelijke of geestelijke toestand zelf niet kan. In EenVandaag:
Al mijn 150 cliënten moeten langskomen op kantoor. Zij moeten via internet iets doen en dan een QR-code scannen met hun telefoon, dat kan niet met mijn telefoon. Vervolgens gaat het dan verder via die telefoon. Daar komt nog bij dat veel mensen in de doelgroep voor het noodfonds een smartphone waarschijnlijk niet eens kunnen betalen.
Zelf lukte het de bewindvoerder ook niet, en na twee keer proberen gaf hij het op.
Intussen maakt de Onderwijsinspectie zich zorgen over de rap dalende leesvaardigheid in Nederland. De helft van de kinderen verlaat de basisschool op niveau 1F in plaats van 2F. Niveau 2F is het minimale niveau dat nodig is om teksten buiten je eigen belevingswereld te begrijpen. Zoals recepten van de apotheek, handleidingen van apparaten en brieven en websites van de overheid. Hoe gaan deze kinderen later digitaal zaken doen met de overheid?
Digitale transitie dreigt maatschappij te ontwrichten
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen