Omroepoorlog in Hilversum: de NPO vraagt staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media om de licentie van omroep ON in te trekken. Hopelijk luistert zij niet, schrijft Carla Joosten, met het oog op pluriformiteit en de vrijheid van meningsuiting.
Van meet af aan was duidelijk dat Ongehoord Nederland (ON) is opgericht uit onvrede over wat de bestaande publieke omroepen presenteren. En wat blijkt? De nieuwkomer voegt zich volgens de NPO niet naar de regels van het bestel, zoals samenwerken en het verspreiden van ‘juiste en onafhankelijke informatie’. En dus willen de NPO-bazen de nieuwkomer kwijt.
Wie zich niet aan de regels houdt, mag niet langer meedoen: er is iets voor te zeggen. Voor de buitenstaander is moeilijk te beoordelen of ON inderdaad te weinig samenwerkt met de andere omroepen binnen het bestel. Aannemelijk is het wel: samenwerken met wat jij slappe hap vindt, is lastig. Maar samenwerken moet, aldus de Mediawet. Nu nog achterhalen wie niet met wie wil samenwerken.
De ‘juiste informatie’ verstrekken, dat is een andere kwestie. Wat 24 uur per dag door de publieke omroep wordt verspreid, is dat allemaal juiste informatie? Dit vaststellen, vereist een scheidsrechter met heel veel kennis van wat juiste informatie is. Zoals EW al eerder betoogde: wat zorgvuldige en betrouwbare journalistiek is, is niet zo eenvoudig te bewijzen. Journalistiek is geen wiskunde.
ON wil kwestie tot hoogste rechter aanvechten
In Hilversum is er toch een definitie gevonden: informatie moet kloppen, is gecheckt, betrouwbaar, nauwkeurig, onafhankelijk, evenwichtig en pluriform. Dit is de kern van de journalistieke code van de NPO, die alle omroepen hebben onderschreven.
Hierover kunnen oordelen, vraagt een onafhankelijke scheidsrechter. De NPO heeft een ombudsman. Die onderzoekt klachten van kijkers en luisteraars. De NPO legt vervolgens sancties en boetes op, en dat gebeurt nu voor de derde keer bij ON. Dit keer krijgt de junior-omroep een boete van 131.885 euro, ook nu omdat de journalistieke NPO-code zou zijn overtreden. In totaal moet de omroep 272.048 euro betalen.
De NPO vraagt de verantwoordelijk staatssecretaris de uitzendvergunning van ON in te trekken. ON zegt een dergelijke maatregel tot de hoogste rechter te willen aanvechten.
Hopelijk verzint de staatssecretaris een list
Het is treurig dat deze kwestie zo hoog oploopt. De zaak leert ook dat er wel erg veel voor eigen rechter wordt gespeeld in Hilversum. Niet de minsten – zoals de Algemene Rekenkamer, het Commissariaat voor de Media en de Nederlandse Vereniging van Journalisten – signaleerden al een machtsconcentratie in Hilversum. Het Commissariaat stelde vorig jaar zelfs een onderzoek in.
Hopelijk verzint staatssecretaris Gunay Uslu (D66) een list waarmee de wet zo wordt geïnterpreteerd, dat ON zijn gang kan gaan, met het oog op pluriformiteit en de vrijheid van meningsuiting – tot de Grondwet behorende uitgangspunten die boven de Mediawet gaan.