Premium Lock Wees niet verbaasd als Caroline van der Plas eerste vrouwelijke premier wordt

Kamerdebat over uitslag Provinciale Statenverkiezingen. V.l.n.r. Rutte, Kaag en Hoekstra. Foto: ANP SEM VAN DER WAL

Het is een voor twaalf, waarschuwt het SCP in een recent rapport: de houdbaarheid van het sociaal domein staat onder druk. Maar het kabinet gaat op de oude voet door. Columnist Zihni Özdil voorspelt dat Caroline van der Plas premier gaat worden.

‘Burgers hebben politiek en bestuur dermate negatief geëvalueerd dat er alle reden is om te blijven investeren in de legitimiteit van de democratische rechtsstaat met evenredige vertegenwoordiging voor alle groepen in de bevolking in Nederland.’ Aldus het recente SCP rapport ‘Sociale en Cultureel Ontwikkelingen 2023’. Wie een beetje met beide benen in de samenleving staat, is niet verbaasd over de bevindingen erin.

Gebrek aan visie

De structurele ongelijkheid in Nederland is hardnekkig. Een op de zes van de Nederlandse volwassenen staat aan de zijlijn vanwege een stapeling van problemen. Daarnaast staat de middenklasse onder toenemende druk.

De Nederlandse politiek heeft geen visie, laat staan een samenhangende visie, op de toekomstige Nederlandse samenleving. Gevolg: ‘De doelen die het kabinet heeft gesteld, kennen weinig onderlinge samenhang en zijn relatief vaak gericht op een specifiek beleidsdomein. Er is dan onvoldoende doordacht hoe beleidsplannen elkaar kunnen versterken, of zelfs tegen kunnen werken. Dat vergroot de kans dat beleid weinig aansluit bij het leven van mensen, gericht is op de korte termijn en niet anticipeert op toekomstige ontwikkelingen’.

Het SCP wijst er ook op dat de Nederlandse politiek niet eens een ondergrens heeft vastgesteld waar mensen en de samenleving als geheel niet doorheen mogen zakken. Laat dat even op u inwerken.

Het Nederlandse zorgsysteem werkt niet meer voor iedereen. Decentraliseringen, bezuinigingen en perverse prikkels zorgen ervoor dat complexe zorg steeds minder toegankelijk wordt. Van gewone burgers worden inmiddels onmogelijke taken verwacht, zoals ‘mantelzorg’.

Energietransitie lijkt niet voor iedereen bedoeld

De energietransitie van Nederland is een elitair feestje aan het worden. Belastingvoordelen voor zaken zoals elektrische auto’s en het duurder maken van gas en benzine, zorgen dat veel Nederlanders buiten de boot vallen. Iets simpels zoals dubbel glas regelen voor alle sociale huurwoningen staat niet eens op de politieke agenda.

En zo gaat het maar door in het SCP-rapport. Ondertussen komen de berichten binnen over de aankomende Voorjaarsnota. Benzine wordt duurder, er komt meer subsidie voor de spreekwoordelijke Tesla en op het sociaal domein wordt bezuinigd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw