Premium Lock Philip van Tijn: Weg met de dubbele nationaliteit!

TURKSE VERKIEZINGEN IN DE RAI, AMSTERDAM. FOTO: ANP / Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen

Met hun stem geven veel Nederlanders met een Turkse achtergrond de toekomst van Turkije mede vorm. De dubbele nationaliteit maakt dit mogelijk. Afschaffen, schrijft Philip van Tijn, in het belang van een geordende democratie – hier en in Turkije.

Twee weken geleden schreef ik een bijdrage onder de kop ‘Geven de Nederlandse Turken de doorslag bij verkiezing Erdogan?’ Die doorslag zou volgens analyses al kunnen zijn gegeven bij de presidents- en parlementsverkiezingen in 2018. Die kans is in 2023 nog groter, omdat het een nek-aan-nek-race lijkt te worden tussen president Recep Tayyip Erdogan en zijn uitdager Kemal Kilicdaroglu. Deze verkiezingen zijn van wezenlijk belang voor Turkije, maar ook voor Europa en zelfs voor de wereld, zoals u in talrijke beschouwingen in EW hebt kunnen lezen.

Zo bepalen ruim anderhalf miljoen kiesgerechtigde Duitsers, 400.000 Fransen en 286.000 Nederlanders van Turkse afkomst mede wie in Turkije de macht krijgt. Sterker: zij bepalen mede of Turkije weer een echte democratie wordt, of doorgaat op het autocratische pad. Alleen al in Europa gaat het om meer dan drie miljoen kiesgerechtigden.

Dat kun je raar vinden, omdat de meeste kiesgerechtigden hiermee mede de toekomst bepalen van een land waar hoogstens ooit een miniem gedeelte zich weer gaat vestigen (dus niet enkel om met vakantie te gaan of om begraven te worden).

Natuurlijk betogen ‘verbinders’ dat het helemaal niet raar is, omdat een Nederlander in het buitenland óók stemrecht heeft. Dat is pas zo sinds 1986, en dan nog zijn er drie niet onbeduidende verschillen. Heel veel Nederlanders keren ooit wél terug naar het vaderland, en je moet als Nederlander elders ongelofelijk veel moeite doen om te kúnnen stemmen. En vooral: die Nederlanders hebben bijna allemaal alléén de Nederlandse nationaliteit.

Turkse verkiezingen hoeven hier niet te worden gefaciliteerd

Voor Turken in Nederland werd de loper uitgelegd: zij konden anderhalve week lang hun stem uitbrengen op vier plaatsen. Ze konden ook nog met bussen, georganiseerd door de Turkse partijen, worden gebracht en teruggereden.

Die facilitering moet worden afgeschaft. Niet als antidemocratische maatregel, zoals DENK meteen zal roepen (evenals andere politici die niet precies begrijpen wat het begrip ‘globalisme’ wel en niet inhoudt), maar in het belang van een geordende democratie – hier en in Turkije zelf.

Het is, op z’n zachtst gezegd, ook vreemd dat die vier locaties een soort Turkse enclave waren, waar de Nederlandse politie pas naar binnen mocht toen het in de Amsterdamse RAI uit de hand liep. Ook dat is een consequentie van het halfslachtige beleid ten opzichte van ‘Nederlanders met een niet-westerse achtergrond’, zoals na diverse taalhervormingen de correcte term is.

De politiek van onduidelijkheid en ‘laat maar waaien’ heeft allerlei negatieve gevolgen. Niet in de laatste plaats het oplaaien van wat ik maar oneerbiedig ‘stammentwisten’ noem, meegenomen uit het oude (?) vaderland naar het nieuwe (?). Dit geldt niet alleen voor (ex-)Turken. En het is wel het laatste waaraan we behoefte hebben.

Het Nederlandse paspoortenbeleid is onnavolgbaar

De problemen en merkwaardigheden komen voort uit het dubbele paspoort. Ik schreef onlangs dat in 2014 zo’n 1,3 miljoen Nederlanders óók een paspoort van een ander land bezaten. Na 2014 is dit niet meer bijgehouden – ook een typerende Nederlandse struisvogelhouding: als je iets niet weet, bestaat er geen probleem.

Voor een dubbele nationaliteit kan soms een goede reden bestaan. Iedere baby die op Amerikaans grondgebied wordt geboren, krijgt automatisch de Amerikaanse nationaliteit (erbij). En zo zijn er meer begrijpelijke redenen waarom iemand twee nationaliteiten heeft – of beter gezegd: krijgt. Maar het interessante is: in de meeste landen verlies je je oorspronkelijke nationaliteit als je een nieuwe krijgt (of neemt).

Dat geldt ook voor Nederland. Als je een Frans of Braziliaans paspoort krijgt, of welk paspoort dan ook, moet je meteen je Nederlandse paspoort inleveren. Dus jegens van oorsprong buitenlanders hanteren we een coulance die we voor Nederlanders niet hanteren. Dat is typisch Nederlands, maar daarmee nog niet consequent.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw