Premium Lock Bloedige clash dreigt over natuurherstelwet die Nederland verder op slot kan zetten

KLIMAATACTIVISTEN, ONDER WIE GRETA THUNBERG, DEMONSTREREN BIJ EUROPEES PARLEMENT VÓÓR NATUURHERSTELWET. FOTO: FREDERICK FLORIN / AFP

Oververhit Straatsburg is klaar voor een bloedige clash op woensdag 12 juli. Inzet is de natuurherstelwet waarover het Europees Parlement in de vroege middag plenair zal stemmen. Het gevecht kan ook bepalend zijn voor de toekomstige verhoudingen in het Europees Parlement. ‘Er zijn gewoon te veel Nederlanders.’

Klimaatgoeroe Greta Thunberg is er speciaal voor naar Straatsburg afgereisd en staat in de brandende ochtendzon te protesteren namens Youth for Climate. Boeren die zijn aangesloten bij de Franse agrarische vakbond laten hun akkers even schieten. Zij staan, niet bepaald zij aan zij, voor de ingang van het gigantische Parlementscomplex.

Ook in het gekoelde gebouw is de hitte van de strijd voelbaar. Nog even en het uur van de waarheid breekt aan. In het normaal zo gezapige parlement zetten de drie ‘middenpartijen’ al decennia gemeenschappelijk de toon: de socialisten, de liberalen en de christen-democraten.  De laatste groep is in Brussel wat conservatiever dan het CDA, de liberalen zijn iets linkser dan de VVD.

Christen-democraten faliekant tegen natuurherstelwet

Maar in plaats van coöperatief mee te denken met het voorstel voor de natuurherstelwet van de Europese Commissie, en in het bijzonder Frans Timmermans, zijn de christen-democraten van meet af aan faliekant tegen. De socialisten zijn fel voor. En de lijn van de liberale Renew-fractie is om voor te stemmen, maar een minderheid van zo’n 30 procent is tegen. Onder hen de VVD’ers. De Renew-leden zullen morgen bepalend zijn voor de einduitslag.

Weg eenheid dus. Inzet van de stemming woensdag is volgens veel Parlementariërs meer dan alleen de natuurherstelwet, het sluitstuk van  Timmermans’ Green Deal. Als de wet wordt weggestemd, kan dat ook het einde zijn van het collegiale samenwerken van het midden.

Klimaatactivisten straks met natuurherstelwet naar de rechter

Over de wet is al veel geschreven, zeker ook door EW dat als een van de eersten wees op de risico’s ervan voor Nederland. De wet is een boekwerk vol concrete en minder concrete eisen, met als doel de natuur in de Europese natuur zoveel mogelijk terug te brengen naar de staat van zeventig jaar geleden. U kunt er alles over lezen via de hierbij gevoegde links naar eerdere artikelen.

Het is, in de ogen van de tegenstanders, vooral een wet waarmee klimaatactivisten straks naar de rechter kunnen gaan om allerlei projecten te laten verbieden en die de inflatie zal opjagen, omdat boeren minder kunnen produceren. Ook projecten die er juist zijn om de energietransitie te versnellen, zullen in het gedrang komen. Net als de huizenbouw. Zeker bij de Nederlandse rechter halen de Johan Vollenbroeken van deze wereld al snel hun gelijk.

Verhoudingen zijn door natuurherstelwet behoorlijk verzuurd,

Wordt de wet weggestemd, of in gewijzigde vorm aangenomen? ‘Geen flauw idee,’ is de gemiddelde reactie in Straatsburg. Maar dat de verhoudingen behoorlijk zijn verzuurd, is deze dinsdag overduidelijk.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw