Geen leden, geen programma, geen lijst, geen immigratiebeleid en toch peilt Pieter Omtzigt 46 zetels: is de persoon belangrijker dan de plannen? De aantrekkingskracht van de man zonder partij illustreert het belang van personen in de politiek, schrijft Carla Joosten.
Voor zover bekend is het voor het eerst dat kiesgerechtigden in een peiling hun voorkeur uitspreken voor een niet-bestaande partij. Dat deden ze in een peiling op 17 juli van I&O research, een bureau gevestigd in Amsterdam en ook – toevalligerwijs – Enschede, de woonplaats van voormalig CDA’er Pieter Omtzigt. De ook erg populaire Pim Fortuyn was in 2002 weliswaar ook even partijloos, maar had al furore gemaakt als leider van Leefbaar Nederland en had na zijn vertrek snel een andere partij.
Als Omtzigt met een eigen partij meedoet, zou 29 procent van de kiezers op hem stemmen: virtueel 46 zetels. Vooral BBB, SP, JA21 en PVV verliezen zetels aan hem, en ook CDA, ChristenUnie, PvdA/GL, VVD, D66 en Volt. Mocht hij terugkeren naar het CDA, dan krijgt het CDA 11 procent van de stemmen (17 zetels) tegen 5 zetels zonder Omtzigt. In het CDA leeft, schreef EW, nog altijd de wens om de verloren zoon terug te halen. Zelf heeft Omtzigt al meermaals gezegd dat ‘dit boek dicht is’.
Deze uitkomst illustreert dat Omtzigt niet in een traditioneel politiek hokje is te plaatsen. Van links tot rechts zien kiezers hem zitten. Hij zou wel vooral oudere kiezers, meer middelbare inkomens en lager en middelbaar opgeleiden trekken en daar zijn er veel van.
Veel kiezers hebben veel vertrouwen in de politieke eenling Pieter Omtzigt
Veel kiesgerechtigden hebben dus veel vertrouwen in de politieke eenling. Over zijn plannen weten ze weinig. Een programma is er niet. Wel een boek waarin hij een nieuw sociaal contract met de burger bepleit.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen