Van een demissionair kabinet mag je enige terughoudendheid verwachten, schrijft Carla Joosten. Maar het betekent niet dat politici de komende maanden op hun handen kunnen gaan zitten. De kwesties Groningen en toeslagen mogen niet op de plank blijven liggen.
Van een demissionair kabinet mag je terughoudendheid verwachten. Een kabinet dat is gevallen moet immers niet over zijn graf heen regeren. Maar het betekent niet dat de politici de komende maanden – tot er een nieuw kabinet is – op hun handen kunnen gaan zitten. En het parlement is niet ontbonden en moet gewoon doorwerken.
Een demissionair kabinet komt niet met nieuwe beleidsvoorstellen, maar er is nog genoeg wetgeving in voorbereiding die gewoon kan worden behandeld. Simpelweg omdat het overgrote deel van de wetsvoorstellen waarover het parlement debatteert doorgaans, al lijkt het soms anders, niet omstreden is.
In september bepaalt de Tweede Kamer welke voorstellen, zoals dat heet, controversieel zijn (ook de Eerste Kamer doet dat). Het oordeel is aan een meerderheid van de Kamer. Gebruikelijk is dat een voorstel controversieel wordt verklaard als een grote minderheid in de Kamer er moeite mee heeft. Kamercommissies buigen zich over alle voorstellen, brieven en nota’s van het kabinet, en uiteindelijk wordt plenair een lijst opgesteld waarin onderwerpen al dan niet als controversieel worden bestempeld. Een ‘levende’ lijst, die gaandeweg nog kan worden aangepast.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen