Je krijgt een rare democratie als ongekozen ambtenaren zich in het openbaar distantiëren van het politieke beleid. Afgelopen zomer verzette overheidspersoneel zich tegen het klimaatbeleid, half oktober bemoeiden ambtenaren zich in een brief vanwege ‘hun geweten’ met het Israël-beleid van het kabinet. En vandaag gaan ambtenaren van Buitenlandse Zaken zelfs op de stoep van hun departement demonstreren. Of je houdt als ambtenaar in het openbaar je mond, of je neemt ontslag, vindt Arendo Joustra.
Dit artikel verscheen op 20 oktober en is op 21 december bijgewerkt naar aanleiding van de demonstratie van ambtenaren tegen het Israël-beleid van het kabinet.
Eind juni dit jaar schreven ambtenaren ‘een brandbrief’ aan het kabinet-Rutte IV met de oproep iets te doen om het ‘trage’ en ‘tegenstrijdige’ klimaat- en natuurbeleid te versnellen. Ze noemden zich ‘bezorgd’. En schreven onder meer: ‘We constateren dat de overheid haar zorgplicht niet waarmaakt.’
Ook vonden de ambtenaren dat de overheid ‘per direct moet stoppen met alle fossiele subsidies en belastingkortingen’. Gelukkig zitten die ambtenaren niet aan de knoppen, want het inwilligen van deze eis ‘per direct’ zou het land in een grote economische crisis hebben gestort. De brief is inmiddels (20 oktober) 4.513 keer ondertekend, soms alleen met een voornaam.
Hoe Israël dan wel moet reageren schrijven de ambtenaren niet
En kort daarna werd bekend dat weer andere ambtenaren, maar misschien deels dezelfde, zich verzetten tegen het Israël-beleid van het kabinet. Deze ‘Rijksambtenaren’ (zo noemen zij zich deftig om te laten zien dat ze niet bij een lage overheid werken) vinden de reactie van Israël op de gruwelmoorden van Hamas ‘disproportioneel en buitensporig’. Hoe Israël dan wel moet reageren, schrijven ze er niet bij. Wel dat het kabinet Israël moet ‘stoppen’.
Gezien deze twee open brieven vraag je je als burger af of in het ruime cursuspakket dat voor overheidspersoneel beschikbaar is, ook een lesje staatsrecht zit? Intern mogen ambtenaren natuurlijk best weerwerk bieden, maar in het openbaar moeten ambtenaren nu eenmaal loyaal zijn aan de koers die de politieke leiding kiest.
Het is laf om je achter getroffen toeslagenouders te verschuilen
Zijn ambtenaren het niet met het politieke beleid eens, bijvoorbeeld omdat ze het beleid niet met ‘hun geweten’ in overeenstemming kunnen brengen, dan kunnen ze maar een ding doen. En dat is ontslag nemen. Die oplossing boden de linkse partijen ook aan trouwambtenaren die weigerden een huwelijk af te sluiten tussen paren van hetzelfde geslacht.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen