Een ontmoeting met een Republikein uit Ohio zet Hella Hueck aan het denken over het Nederlandse rechtssysteem. Dat werkt uiteindelijk integer, maar het OM lijdt soms aan tunnelvisie en dat draagt niet bij aan vertrouwen. Bijvoorbeeld in de zaak De Mos.
Matt Mayer weet het zeker: Donald Trump wint komende november de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Met een aantal redacteuren zijn we een avondje uit eten met de goed ingevoerde, onderhoudende en conservatieve Republikein uit Ohio, die even in Europa is. Al voor het voorgerecht op tafel staat, houdt Mayer ons een spiegel voor. ‘Hier in Europa kijken jullie alleen CNN en lezen The New York Times. Jullie zien alleen het linkse perspectief.’
Mayer is een datafreak – hij volgt alle peilingen nauwgezet. Hij is ervan overtuigd dat latino’s voor Trump zullen gaan. Want hij is een macho en de breekbaar ogende Joe Biden verre van.
De Afro-Amerikaanse man heeft volgens hem ook sympathie voor Trump, want die weet wat het is om te worden veroordeeld door een crooked rechtssysteem. ‘They see Trump as one of them,’ zegt Mayer stellig. We moeten allemaal even kauwen op zijn boude uitspraken.
Weinig aandacht voor vonnis
In Nederland laat de rechtszaak over de Haagse politicus Richard de Mos zien dat Vrouwe Justitia haar werk integer doet. Maar het Openbaar Ministerie (OM) lijdt weer eens aan tunnelvisie.
In 2019 moest de populaire wethouder zijn werk neerleggen, omdat het OM onderzoek deed naar vermeende corruptie. Voor de zaak had het OM de zwaarste opsporingsmiddelen ingezet, tot het aftappen van gesprekken aan toe. Vijf jaar later oordeelde – nadat de rechtbank al een tik had uitgedeeld – ook het Hof dat van vriendjespolitiek geen sprake was.
De NOS meldde de uitspraak in een kort bericht. Kamerleden die bij het minste of geringste moord en brand schreeuwen over de rechtsstaat, hebben we niet gehoord.
Teer vertrouwen
Terwijl de ravage die het OM achterliet nauwelijks is te overzien. De grootste politieke partij van Den Haag is buiten spel gezet. Banken wilden geen zaken meer doen met De Mos, advocatenkosten liepen op tot tienduizenden euro’s.
Het OM gijzelde 5,5 jaar het leven van onschuldige burgers. En verkwanselt zo het tere vertrouwen van de burger in de overheid.