OM had zaak tegen Mona Keijzer door moeten zetten

24 juli 2024Leestijd: 2 minuten

Het OM had de zaak waarin Mona Keijzer werd beschuldigd van groepsbelediging door moeten zetten. Dan had de rechter zich kunnen uitspreken. Dat schrijft Hella Hueck.

Van Mona Keijzer weten we: ze maakt van haar hart bepaald geen moordkuil. Nog geen drie jaar geleden werd ze uit het kabinet geknikkerd omdat ze de coronapas ‘niet uit te leggen’ vond. En nu is Keijzer zonder uitspraak van een rechter  opgezadeld met een strafblad. Ze waagde in de talkshow Jeroen & Sophie te zeggen dat ‘Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur’.

Volgens criminoloog en terrorismedeskundige Bard Collard is het ‘algemeen bekend dat antisemitisme meer voorkomt bij moslims dan bij mensen met een autochtone achtergrond’. Maar in hoeverre Keijzers uitspraak feitelijk klopt, is voor het Openbaar Ministerie niet relevant. Groepsbelediging wordt getoetst aan een – houd u vast – driestappenkader. Zijn haar uitspraken beledigend voor moslims? In vijf zinnen (!) concludeert het OM dat dat het geval is.

Maar – puntje voor Keijzer – ze deed haar uitspraak wel in de context van een publiek debat. De derde toets dan: is de uitlating onnodig grievend? Ja, zegt het OM. Al zat Keijzer in een talkshow waar je met meerdere gasten complexe onderwerpen in 10 minuten moet bespreken, ze had haar woorden zorgvuldiger moeten kiezen. Of ze even een olifant door een sleutelgat wil duwen. Al met al strafbare groepsbelediging dus.

Maar ­omdat we in Nederland ook toetsen aan het Europese recht, seponeerde het OM toch. Vervolging van een politicus zou in strijd zijn met het recht op vrijheid van meningsuiting, artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het voelt als een vonnis verpakt als persbericht. Het OM maakt zo niet alleen Keijzer vleugellam, ook bij de redacties van talkshows zullen ze zich achter de oren krabben. Zullen gasten, zeker als ze geen politicus zijn, zich nog vrij durven uitspreken?

Het OM had de zaak door moeten zetten. Dan had de rechter zich kunnen uitspreken. Hoe stel je objectief vast of een groep is beledigd? Wat te doen met lange tenen? Maar bovenal: hoort groepsbelediging wel thuis in het Wetboek van Strafrecht?

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.