Het laatste wat vergrijzend Nederland moet willen, is een nieuwe VUT

10 september 2024Leestijd: 2 minuten

Er moet discussie zijn over hoe werknemers gezond de eindstreep halen, in plaats van dat ze in een uitkering worden geduwd. Dat schrijft Hella Hueck.

‘Hoe uitgewoond ben jij op je laatste werkdag?’ Duizenden actieborden hebben vakbonden CNV en FNV laten maken om landelijke stakingen bij zo’n twintig bedrijven kracht bij te zetten. Ze willen een permanente vroegpensioenregeling afdwingen, met een hogere uitkering. Een slecht plan. Er moet discussie zijn over hoe werknemers gezond de eindstreep halen, in plaats van dat ze in een uitkering worden geduwd.

Waar gaat het precies om? De zogenoemde Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU), opgenomen in tientallen cao’s, loopt eind volgend jaar af. Nu kunnen mensen met langdurig fysiek of mentaal zwaar werk maximaal drie jaar eerder met pensioen. De werkgever betaalt de uitkering, waarover geen belasting wordt betaald.

Zo’n 25.000 mensen maken gebruik hiervan. Logisch voor wie nachtdiensten draait in de haven van Rotterdam. Maar de vraag is of de bordtekst ‘Laat ons niet zo lang op onze laatste benen lopen’ ook van toepassing is op alle rijksambtenaren. Want ja, ook die hebben ook een RVU-regeling. Net als uitgeverij Roularta, waar EW onder valt.

Natuurlijk moeten mensen met een echt zwaar beroep worden ontzien. De politiek soebat al jaren over een goede definitie. Zet een puntensysteem op, dat ook andere Europese landen hanteren: werk je buiten? Of in nachtdiensten? Dan ligt eerder met pensioen gaan in het verschiet. Houd zo’n regeling klein en overzichtelijk.

Zware beroepen nemen af

Een structurele, algemene regeling optuigen voor een vergrijzend land als Nederland is een slecht idee. De VUT – achttien jaar geleden afgeschaft door het kabinet-Balkenende II – kwam uit een tijd met hoge werkloosheid.

Nu zitten we op een berg vacatures die niet worden vervuld. Verder is onze samenleving uitgegroeid tot een diensteneconomie (lees: iets met een laptop achter een bureau). Het aantal zware beroepen neemt af. Bovendien wil het nieuwe kabinet minder arbeidsmigranten. Werkgevers kunnen beter burn-outs tegengaan en investeren in tilrobots dan vroegpensioen uitbetalen.

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.