Werkelijk iedereen begreep dat Omtzigt geen baar-dwang wil, behalve blanke rijk-linksen

07 september 2024Leestijd: 4 minuten

Zihni Özdil woonde de HJ Schoo-lezing bij en viel van de ene in de andere verbazing: al dan niet ‘progressieve’ media interpreteerden Omtzigt woorden over het Nederlandse geboortecijfer ostentatief verkeerd. Intussen pikten ze het echt nieuws niet op.

Onze jaarlijkse HJ Schoo-lezing werd dit jaar gegeven door Pieter Omtzigt.

Met pen in de aanslag begaf ik me gedecideerd naar de Rode Hoed in Amsterdam. Ik had me voorgenomen een extreem kritisch artikel te schrijven over de NSC-voorman.

Want dankzij het profiel over de nieuwe minister van Financiën van dit kabinet door mijn dierbare collega Carla Joosten, werd mij iets cruciaals duidelijk.

Zowel Omtzigts kritiek op het neoliberalisme als zijn keynesiaanse oplossingen zijn geen knip voor de neus waard. Want ‘zijn’ minister van Financiën blijkt een ‘zuinigheidshavik’.

Uit het profiel door Joosten kreeg ik zelfs de indruk dat hij nog veel strenger dan ooit de salafistische hard-neoliberale Nederlandse begrotingsregels wil handhaven.

Kort door de bocht: je mag in Nederland niet investeren in de samenleving of de economie als dat een toename van het begrotingstekort, hoe miniem ook, betekent. Maar je mag ook niet, en dat is echt uniek Nederlands, investeren als er een begrotingsoverschot is. Nee, dat geld moet linea recta naar de aflossing van de staatsschuld.

Hoe kun je dan nog als Pieter Omtzigt vasthouden dat je van het neoliberalisme af wil?

Maar zo ver kwam het allemaal niet.

Want tijdens zijn lezing zei Omtzigt iets explosiefs, waarvan ik zeker wist dat het voorpaginanieuws zou worden.

Pensioenfondsen gijzelden de formatie

Hij legde uit dat NSC wil dat onze pensioenfondsen gaan concurreren met hypotheekfondsen. Omdat dan onze huizenmarkt uit het slop kan geraken. Hier ligt veel potentieel, zei Omtzigt. Maar, zei hij ook, de pensioenfondsen gebruikten dat ‘als politiek drukmiddel op partijen tijdens de formatie’.

Ik sprong meteen op van de adrenaline. Dermate dat mijn dierbare collega Geerten Waling maande dat ik effe moest dimmen.

Toen keerde ik me uit wanhoop maar naar mijn dierbare collega Victor Pak: ‘Dit is explosief, Victor! Omtzigt zegt met zoveel woorden dat de pensioenfondsen de formatie hebben gegijzeld!’

De volgende ochtend, nog voordat de zon aan de hemel stond, belde ik mijn dierbare collega Jeroen van Wensen. Ook wel bekend als EW’s pensioenen-sensei.

Van Wensen was niet bij de lezing. Dus ik schreeuwde door de hoorn dat hij direct moest opschrijven wat Omtzigt had gezegd: ‘Wij moeten als EW razendsnel als eerste zijn, want dit gaat het nieuws domineren!’

Het is bij mijn weten nooit eerder voorgekomen dat een fractieleider van een regeringspartij zo snel na de formatie uit de school klapt. Laat staan zo keihard.

We zijn inmiddels een paar dagen verder. En, zoals u wel hebt gemerkt aan het nieuws, sta ik enorm voor paal binnen EW.

Landelijke kranten, actualiteitenprogramma’s en radiozenders wijdden geen letter aan deze explosieve insider info.

Slaapverwekkend

Nee, ze gingen helemaal los op het deel van Omtzigts lezing waarbij ik in slaap viel. De hele lezing vond ik eigenlijk slaapverwekkend. Het was bijna allemaal vrij algemene, technische, neutrale info.

Zo wijzen allerlei ngo’s, zelfs Greenpeace, er al jaren op dat het continent Afrika de komende decennia een ongekende demografische groei zal meemaken. En dat dit, door de klimaatcrisis, zal leiden tot een net zo ongekende vluchtelingenstroom naar Europa.

Omtzigt ging in zijn lezing eerst uitgebreid in op de kelderende geboortecijfers in Nederland. Die zijn beland op een niveau dat nooit eerder is vertoond, behalve bij ontwrichtende zaken zoals burgeroorlogen en de uitbraak van de pest.

Dat betekent dat er een kans is dat de Nederlandse economie instort.

Ook wees Omtzigt op waar ook media als The New York Times al jaren op wijzen: de aankomende demografische groei van Afrika. En de daarmee samenhangende economische en geopolitieke kracht die het continent gaat krijgen.

Insinuaties

Laten we onderzoeken waarom Nederlanders zo weinig kinderen meer krijgen waardoor we een demografische ineenstorting tegemoet zien, stelde Omtzigt bescheiden voor.

En zei hij, nog bescheidender, laten we anticiperen op de economische en geopolitieke macht van Afrika over twintig tot dertig jaar.

Allemaal heel belangrijke, maar doodsaaie nuchtere feiten die je overal buiten Nederland al heel lang leest.

Welnu, alweer had ik me vergist in de, tot mijn spijt, inmiddels karikaturaal infantiele reflexen van media die moeten doorgaan voor – al dan niet ‘progressieve’ – ‘kwaliteitsmedia’.

Bijna allemaal pakten ze uit – niet met Omtzigts historische sneer naar de formatie gijzelende pensioenfondsen – met insinuaties dat de beste man uit Enschede Nederlandse vrouwen zou willen dwingen dan wel fiscaal stimuleren om te baren.

Ook kwamen allerlei verhalen voorbij dat Omtzigt extreem-rechtse ‘omvolkingstheorieën’ zou verspreiden, terwijl hij precies hetzelfde zegt als ngo’s zoals Greenpeace.

Sterker: de NGO’s zijn volgens deze redeneertrant de echte ‘extreem-rechtse omvolkingstheorie-verspreiders’. Want Omtzigt repte met geen woord over een aankomende ongekende vluchtelingenstroom van Afrika naar Europa vanwege de klimaatcrisis.

Het zou allemaal heel grappig zijn, als het niet zo triest zou zijn.

Evenwel mag u van mij aannemen dat het Nederlandse volk, van alle afkomsten en religies en standen – behalve dan, denk ik, de lelieblanke rijk-linkse elite – wél snapt wat Omtzigt bedoelde.

Wist u trouwens dat de pensioenfondsen de formatie gijzelden en uiteindelijk weigerden om de Nederlandse huizenmarkt te redden?