De VVD moet de kaders binnen de Europese liberale fractie ALDE bepalen, menen Stijn de Vreede en Lars Benthin van de JOVD.
De afgelopen tijd is in het politieke landschap ‘visie’ erg belangrijk geworden. Forum voor Democratie had een tweestrijd binnen de gelederen vanwege de vorm en de inhoud van de speeches van Thierry Baudet. Het CDA wil onderzoeken wat de christen-democratische antwoorden zijn op de maatschappelijke vragen van de toekomst. De VVD en haar voorman, Klaas Dijkhoff, kwam met een discussiestuk over de toekomst van het liberalisme van de VVD. In dit stuk staat centraal dat het liberalisme niet meer moet focussen op de ‘middelen’, maar op de uitkomsten. Zoals artikel 23 van de Grondwet, de vrijheid van onderwijs, dat mag van Dijkhoff aangepast worden om salafistische scholen te weren uit het Nederlandse onderwijs. Volgens de JOVD een verademing, aangezien wij al eerder met dat idee kwamen.
Dit artikel is geschreven door Stijn de Vreede (vice-voorzitter JOVD) en Lars Benthin (voorlichter JOVD).
Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van Elsevier Weekblad.
Wat je ook van het visiestuk mag vinden, het is in elk geval goed dat de VVD eindelijk iets doet aan haar ideologische positie en de visie op de samenleving. Het tijdperk ‘visie is een olifant die het uitzicht beneemt’ lijkt hiermee eindelijk voorbij te zijn. Een uitspraak die kenmerkend was voor de bestuurderscultuur waarin de VVD vast leek te zitten. In een tijd van identiteitspolitiek en opkomende extremen is het juist belangrijk om een goed geformuleerd liberaal antwoord te hebben op moderne vraagstukken van de maatschappij.
Wat we missen in het discussiestuk, is de Europese Unie en de vraagstukken die gepaard gaan met een globaliserende wereld. De Europese verkiezingen komen er aan en juist nu is een doordachte visie op de Europese Unie belangrijk. Met de huidige visie van de VVD kon je tot deze verkiezingen nog best ver komen. Bij de economische basis blijven en ‘wat Brussel kan doen, doet Brussel, maar wat op nationaal niveau kan, moet nationaal’. De komende verkiezingen eisen juist een veel betere en uitgebreidere uitleg, een ideologische achtergrond van de liberale visie op de Europese Unie. Denk aan continentale problemen zoals de gevolgen van klimaatverandering, terrorisme, of immigratie, technologische ontwikkeling, of het bestrijden van belastingontduiking. De komende vijf jaar zullen cruciaal zijn voor de richting die de Europese Unie op gaat en dan kan je niet alleen met pragmatisme aankomen.
VVD en de ALDE
Lees ook het interview met Klaas Dijkhoff: ‘Best ontspannen: geen linkse meerderheid’
Juist in dit cruciale opzicht mist het bij de VVD aan visie en een gefundeerd plan. Dat kan desastreus zijn, omdat ze ook nog eens onderdeel is van de Europese liberale fractie: de ALDE. Deze fractie zit vol met liberale partijen die uiteenlopende visies hebben op het Europese project, maar gebonden zijn aan de liberale beginselen. Met de mogelijke komst van de liberale Franse partij, En Marche!, krijgt deze Europese liberale familie in een klap veel leden erbij en verandert de ALDE definitief. Daarom moet de VVD vooruitkijken en anticiperen op deze grote verandering. In elke familie komt frictie voor en de VVD moet het voortouw nemen om dit grote blok bij elkaar te houden met een fundamenteel verhaal, ze moet sleutelposities verwerven en een front vormen tegen de socialisten en christen-democraten.
Realpolitik
Deze vorm van realpolitik, gebaseerd op de principes van de beroemde politicoloog Hans Morgenthau, is de basis van liberale invloed binnen het Europees Parlement om grote problemen op te lossen. De VVD moet de kaders binnen de ALDE bepalen, zodat de Europese liberalen niet voor een federale unie gaan strijden, zoals Guy Verhofstadt het afgelopen decennium heeft gedaan. Dat kan alleen als je een doordacht plan hebt en een duidelijke visie. Er moeten goede afspraken binnen de nieuwe ALDE (eventueel met een andere naam) gemaakt worden, zodat principes samengaan met een vergroting van de liberale macht en positie in Europa. Als er geen goede afspraken gemaakt kunnen worden, moet de VVD bij haar liberale principes blijven. De VVD krijgt de kans om weer ferm te staan voor haar idealen en continentale problemen zoals immigratie en de gevolgen van klimaatverandering op een liberale manier op te lossen. Die kans moet zij met beide handen aangrijpen.
Stijn de Vreede – Vice-voorzitter JOVD
Lars Benthin – Voorlichter JOVD