China-experts als Henk Schulte Nordholt en oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink bagatelliseren de dreiging vanuit Peking. Hun blik wordt mede vertroebeld door hun belangen in China, constateert Edouard Prisse in een ingezonden opiniestuk. Bovendien durven veel Europeanen het niet aan om Donald Trump gelijk te geven.
Het contrast is opvallend. Arendo Joustra geeft Nout Wellink een veeg uit de pan: ‘Weet hij niet dat er een koude oorlog aan de gang is?’ Henk Schulte Nordholt, die China-specialist wordt genoemd, ironiseert op tv met superieure glimlach, maar vindt blijkbaar onze relatie met China best. De één ziet dat het mis is, de ander wil er niet van weten. Nu is Schulte Nordholt als ‘expert’ niet geheel objectief.
Schulte Nordholt kan zich geen kritiek op China veroorloven
Edouard Prisse is jurist (Utrecht, Mba aan INSEAD) en adept van de uitleg van John Maynard Keynes over landseconomieën. Hij is gepensioneerd zakenman, had van 1990 tot 1998 een dochterbedrijfje in Peking en is auteur van het boek Is China Taking Over?
Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van Elsevier Weekblad.
Als medeoprichter, directeur en aandeelhouder van het succesvolle handelshuis Hofung met een kantoor in Peking kan hij zich geen kritiek op China veroorloven. Dat zou een eind maken aan de lucratieve contacten en contracten van zijn bedrijf, want zo reageert de Communistische Partij in Peking op kritiek.
De interviewer op tv op zondag 9 juli zei daar voorzichtig niets over. De woorden van Schulte Nordholt, zijn zogenaamde expertise, zetten ons zo op een dwaalspoor. Hij is als opiniemaker even weinig objectief als Nout Wellink. Onze overheid dient dus te stoppen met naar hem te luisteren.
De Amerikaanse president Donald Trump is inderdaad een soort koude oorlog begonnen om zijn burgers, de publieke opinie, klaar te maken voor actie tegen China. Ten eerste omdat de geldstroom vanuit de Verenigde Staten naar China veel te groot is en voor Amerika niet is vol te houden. Ten tweede omdat dat vele geld de economische macht van China te snel te groot maakt. In feite financieren wij, het Westen met de Verenigde Staten voorop, de groei en de economische wereldoverheersing van China, doordat wij in China zoveel kopen. Arendo Joustra ziet dat goed, Schulte Nordholt verzwijgt het om de eerdergenoemde reden.
Lees het commentaar van Arendo Joustra: China’s nuttige idioten als Nout Wellink zouden beter moeten weten
Aan een zijden draad
Alleen Amerika kan wat doen om de te grote verrijking van China te stoppen, omdat Amerika voor 60 procent daarvoor verantwoordelijk is, Europa immers slechts voor 20 procent en de rest van de wereld voor de laatste 20 procent. De hamvraag is of de Democraat Joe Biden, mocht hij de komende presidentsverkiezingen winnen, wel hetzelfde inzicht heeft als de adviseurs van Trump. Gezien diens uitspraken tot nog toe valt dat te betwijfelen.
Die twijfel geldt ook de adviseurs van Trump zelf, want zij hebben slecht geadviseerd over de tarievenoorlog die er even is geweest. Een realist en goed econoom zou hebben geweten dat die tarievenkwestie op een fiasco moest uitlopen. Zien deze mannen, Peter Navarro, Robert Lighthizer, Steven Mnuchin en Mike Pompeo, wel goed wat er nu dient te worden gedaan? Volgens mij moet dat equal trade worden. Durven zij die wel op te zetten?
Lees ook dit omslagverhaal van Jelte Wiersma: Is het China van Xi Jinping nog te stuiten?
Velen in het Westen dreigen Trump niet te volgen
Het derde probleem is dat Trump een dermate vreemde man is dat velen in het Westen dreigen hem niet te volgen als hij China aanpakt. China zal ineens vriendelijk tegen Europa worden – divide et impera (verdeel en heers) – en de vraag is of de Europese Unie daar dan gevoelig voor zal zijn. Het lot van onze westerse maatschappij met ons respect voor de mens hangt dus aan die zijden draad. Want zoals het nu gaat, krijgt China het, met dat geld, overal voor het zeggen. Het geeft een vreemd gevoel Trump hierin succes te moeten wensen.