De Amerikaanse overheid beschikt over vergaande bevoegdheden om al het internet- en telefoonverkeer te controleren. Maar wanneer het terroristen betreft, verschuilt president Obama zich achter valse redeneringen.
De casus belli is een vergrendelde smartphone. Technologiebedrijf Apple investeerde de afgelopen jaren in het beveiligen van zijn producten. De berichtgeving omtrent massale en wereldwijde overheidscontrole op telefoons en internet sterkt Apple en andere bedrijven in hun overtuiging dat zij nog meer moeten investeren in beveiliging. De eerste morele en emotionele casus dient zich nu aan: de iPhone van Syed Rizwan Farook.
Loyaliteit
Syed Rizwan Farook (28) pleegde in december 2014 samen met zijn vrouw Malik een dodelijke aanslag in de Amerikaanse stad San Bernardino. Hierbij kwamen veertien mensen om het leven. Farook en zijn vrouw pleegden de aanslag in naam van IS.
Ze bleken reeds contact te onderhouden met IS. Kort voor het plegen van de aanslag verklaarde de vrouw van Farook via Facebook haar loyaliteit aan de terreurorganisatie. Volgens de FBI radicaliseerden ze al twee jaar voor het plegen van de aanslag. Maar diezelfde FBI had ze gedurende deze lange periode kennelijk niet opgemerkt.
Malik was al in Pakistan geradicaliseerd, maar kreeg niettemin een verblijfsvisum. Nu blijkt dat zij en Farook al in 2013 met elkaar spraken over deelname aan jihad. Ze radicaliseerden verder in Saudi-Arabië.
En hoewel Pakistan en Saudi-Arabië behoren tot de kernlanden van het jihadisme, gingen in Washington geen alarmbellen af. De regering van president Barack Obama nam geen effectieve maatregelen voor serieuze screening van burgers van deze twee landen.
Wilders
Het is zonneklaar dat de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben gefaald. Niet alleen in de zaak van de aanslagplegers van San Bernardino, maar ook bij de aanslag in Texas die werd gepleegd toen PVV-Kamerlid Geert Wilders daar aanwezig was, faalden de Amerikaanse diensten. Ook over deze aanslagplegers wisten ze niets.
Om de aandacht af te leiden van ernstige vragen omtrent het gebrekkige antiterreurbeleid van Washington, probeert Obama’s regering de aandacht te vestigen op zaken zoals wapenbezit of de vergrendeling van de iPhone. Natuurlijk is wapenbezit een Amerikaans probleem, maar dat was niet de reden waarom de aanslagen in Texas en San Bernardino ‘slaagden’.
Ongekende stap
Terug naar Apple. De FBI beweert dat zij iPhone van Farook niet kan ontgrendelen. Met een beroep op de All Writs Act uit 1789 vraagt de FBI aan Apple om een programma te schrijven voor de ontgrendeling van deze iPhone. Apple-topman Tim Cook is tegen dit verzoek: ‘De regering eist dat we een ongekende stap nemen, die de veiligheid van onze klanten in gevaar brengt. Wij weigeren hieraan mee te werken, want het bevel heeft implicaties die veel verder gaan dan deze specifieke zaak.’
Als Apple software ontwikkelt voor de Amerikaanse regering om deze iPhone en daarmee in de toekomst alle andere iPhones te kunnen ontgrendelen, betekent dit dat landen zoals Iran, China, Rusland, Saudi-Arabië, Pakistan en Syrië dezelfde eis bij Apple kunnen neerleggen. Dit is geen denkbeeldig probleem.
De BlackBerry stond bekend als een zeer veilig toestel. Maar sinds de producenten onder druk van Saudi-Arabië de achterdeur van hun telefoon hebben opengezet voor de Saudische machthebbers, haakten vele kopers af – al zijn er ook andere redenen om geen BlackBerry te kopen.
Valse redenering
President Obama was te gast bij het South by Southwest technologiefestival in Austin (Texas). Hij beweerde daar dat het achterdeurtje in smartphones belangrijk is voor het bestrijden van terrorisme: ‘Amerika heeft al geaccepteerd dat de politie door je ondergoed kan rommelen bij een onderzoek naar verdachten van kindermisbruik,’ aldus Obama. Dit is een valse redenering, aangezien dergelijk onderzoek slechts gebeurt wanneer iemand van kindermisbruik wordt verdacht. Bovendien beschikt de Amerikaanse regering over de vergaande bevoegdheid om al het internet- en telefoonverkeer te controleren.
Het sms-verkeer van Farook kan worden opgevraagd bij zijn provider, die is immers verplicht om alle telefoongegevens voor een bepaalde tijd te bewaren. En wat de foto’s, het adresboek of de videobeelden in een smartphone betreft, kan de FBI op het moment dat de smartphone wordt gebruikt, in het toestel infiltreren om alles af te tappen. Zodra een toestel aanstaat en wordt gebruikt, is het ontgrendeld en kan de inhoud door de veiligheidsdiensten worden gekopieerd.
Religie van vrede
Obama kon al lang over de inhoud van het toestel van Farook beschikken. En als zijn diensten dit hadden gedaan, leefden veertien onschuldige burgers nu nog. Maar de Amerikaanse diensten moeten van Obama respect opbrengen voor de fundamentalistische moslims: de islam is immers de religie van vrede. Mochten ze alle moslimfundamentalisten wantrouwen, dan was het niet zo moeilijk geweest om Farook als verdachte aan te merken.
Ik steun Apple in deze zaak. De betrouwbaarheid van bedrijven is hier in het geding, terwijl de overheid over voldoende effectieve middelen beschikt om het jihadisme te bestrijden.
De lievelingspresident van links wil Amerika regisseren naar het DDR-model van Das Leben der Anderen. Blijf van mijn iPhone af!