Er zijn genoeg redenen om sceptisch of zelfs cynisch te reageren op de aangekondigde terugtrekking van Russische troepen uit Syrië. Het Rusland van Vladimir Poetin is de laatste jaren vaak een geopolitieke stoorzender gebleken. De strapatsen in Oekraïne zijn bekend, maar ook in Syrië was vaak onduidelijk wie de Russen aan het bombarderen waren en waarom.
Russen straks weg? Geen verrassing, zegt SyriëLees verder >
Toch kan de onverwachte Russische aankondiging alleen maar worden toegejuicht. Volgens Poetin heeft de Russische interventie, die zes maanden duurde, zijn doel bereikt. De Russen vinden dat ze voldoende hebben gedaan om de ineenstorting van het regime-Assad te voorkomen. De Russische soldaten blijven wel in de havenstad Tartus en de luchtmachbasis Latakia.
Wapenstilstand
De aankondiging van Poetin viel samen met het begin van vredesbesprekingen in Genève, waaraan de Russen intensief zullen deelnemen. In Syrië is sinds enige tijd een wapenstilstand van kracht, die tot nu toe wonderwel goed houdt. Alleen de islamitische terreurbewegingen IS en Al-Nusra worden nog bestookt.
De Russische bombardementen hebben volgens experts de Syrische situatie de afgelopen maanden flink beïnvloed. Het leger van president Bashar Al-Assad heeft weer momentum gekregen op het slagveld.
Strateeg
Met de Russische terugtrekking zegt Poetin eigenlijk: beste Assad, je bent nu in een positie van waaruit je wel een vredesakkoord móet sluiten, want ik kom je niet meer helpen.
Mocht deze tactische manoeuvre het beoogde effect hebben – en laten we dat hopen, want een Syrische vrede is ook de beste oplossing voor de vluchtelingencrisis – dan is Poetin in Syrië geen geopolitieke stoorzender geweest, maar een geopolitieke strateeg.