Door het app-verkeer tussen minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) publiek te maken, stelt Grapperhaus’ ministerie – waarschijnlijk onbedoeld – een nieuwe norm voor openheid. Een voorbeeld dat navolging verdient, schrijft Rob Ramaker.
Voor kritische burgers en journalisten is de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) een belangrijk middel. Door te ‘Wobben’ ontdekken ze – vrij naar voormalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) – hoe de bestuurlijke worstjes worden gemaakt. De invoering van de Wob moest leiden tot een meer transparante bestuurscultuur, die actief openheid verschaft, tenzij er zwaarwegende redenen bestaan om dat niet te doen.
Geerten Waling: Nederland zal Halsema het schandaal van
1 juni niet snel vergeven
Bestuurlijke transparantie nog lang geen dagelijkse kost
De dagelijkse realiteit is van dat ideaal nog ver verwijderd. Ambtenaren en bestuurders wringen zich in bochten om zaken niet op papier te hoeven zetten. Of ze geven documenten vrij waarop een inktpot lijkt te zijn omgevallen. Soms lezen journalisten in wel verkregen documenten tandenknarsend hoe wordt overlegd om zoveel mogelijk buiten de Wob te kunnen houden.
https://twitter.com/lizalonkhuyzen/status/1067003787326496768
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen