Er is veel commotie nu het Nederlands Film Festival het geslachtelijk onderscheid laat vervallen. Maar in dit geval valt genderneutraliteit goed te verdedigen. De Nobelprijs wordt ook niet apart aan mannen en vrouwen overhandigd, schrijft Gerry van der List.
Ken uw wokabulaire. Een klein compendium om te kunnen meepraten in tijden van woke en identiteitspolitiek.
‘Al dat modieuze gedoe,’ klaagt Huub Stapel. ‘Het is van de zotte en om van te kotsen.’ De Limburgse acteur windt zich vrijdag 20 augustus in het AD erg op over een besluit van het Nederlands Film Festival (NFF). Dit laat bij de uitreiking van de Gouden Kalveren komende maand het geslachtelijk onderscheid vervallen. Dus zijn er geen aparte filmprijzen meer voor de beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol.
De commotie is groot. Vanzelfsprekend bij de beroepsgroep. Acteurs en actrices zien hun kansen op een bekroning verminderd nu er maar één prijs voor de beste acteerprestatie wordt overhandigd. Zij merken op dat door een geringer aantal prijzen minder films aandacht van de media krijgen. En dan is er nog de stemmingmakerij van conservatieve geesten die de portee van de beslissing van het NFF niet lijken te begrijpen. Zo twitterde regisseur Dick Maas dat mannen nu eindelijk in een jurk naar het Gala mogen.
Genderneutraliteit lijkt een links speeltje
Maar het gaat niet om jurken dragen. Het gaat om de vraag in welke gevallen het zinvol is een onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen (en eventueel non-binairen, die het vertikken een keus te maken).
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen