Het nieuwe kabinet wil meer geld uitgeven dan het kan opmaken. En het zadelt toekomstige generaties op met forse financiële lasten. Dat blijkt uit de doorrekening van het coalitieakkoord door het Centraal Planbureau. Rutte IV lijkt er een financiële janboel van te maken, schrijft Jeroen van Wensen.
Komende generaties kunnen een schoner Nederland verwachten, met beter onderwijs. Maar ook een Nederland met een flink hogere staatsschuld. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) komt de staatsschuld in 2060 uit op 92 procent van het bruto binnenlands product (dat wat de burgers en bedrijven van een land samen in één jaar verdienen). Tenzij volgende kabinetten flink op de rem trappen en weer fors gaan bezuinigen. Op bijvoorbeeld datzelfde onderwijs.
Meer uitgeven dan opmaken
De vraag is of de peperdure plannen haalbaar zijn. Het planbureau rekent voor dat het kabinet veel meer geld wil uitgeven dan het de komende vier jaar zal kunnen opmaken. Een groot knelpunt daarbij is het tekort aan personeel: een groter leger vereist meer soldaten, maar die zijn nauwelijks te vinden op de toch al krappe arbeidsmarkt.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen