Republikeinen tonen aan dat Bidens immigratiebeleid faalt

Een immigrant bij de zuidelijke grens van de Verenigde Staten. Foto: ANP

Immigratie is een onoplosbaar probleem voor de Amerikaanse politiek. Het gesleep met migranten door Republikeinse gouverneurs zet het thema terecht weer op de agenda. Het uitblijven van nieuw immigratiebeleid is een smet op het presidentschap van Joe Biden, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Plots stonden tientallen immigranten uit Zuid-Amerika in Martha’s Vineyard, Massachusetts, het progressieve bolwerk in het noordoosten van de Verenigde Staten. Een eiland waar welvarend, progressief en bekend Amerika
’s zomers vakantie komt vieren. Oprah Winfrey, Bill Gates en de Obama’s komen er graag. De voormalig president en zijn vrouw kochten er in 2019 een villa voor omgerekend meer dan 10 miljoen euro.

Slimme campagne van Republikeinen DeSantis en Abbott

Het daar op de stoep zetten van tientallen Venezolaanse migranten was een slimme tactische zet van Ron DeSantis, gouverneur van Florida. Hij liet zien dat vooral Republikeinse staten problemen hebben met de toestroom van asielzoekers in de Verenigde Staten, maar intussen wel voor de opvang moeten zorgen.

Het was een kopie van wat zijn Republikeinse collega uit Texas, Greg Abbott, al een paar maanden doet. Hij stuurt bussen met vluchtelingen door naar door Democraten bestuurde steden.

Zo wil Abbott de druk op zijn eigen staat verlichten en aandacht vragen voor het falende immigratiesysteem. Die steden met Democratisch bestuur hebben bovendien verklaard niet te zullen meewerken aan de deportatie van immigranten zonder verblijfsvergunning.

Asielsysteem zit verstopt, terwijl recordaantallen blijven komen

Bussen vol mensen naar Democratische steden sturen lost het immigratieprobleem natuurlijk niet op, want dat is intussen gigantisch. Van oktober 2021 tot september dit jaar zijn voor het eerst in twaalf maanden meer dan twee miljoen immigranten bij de zuidelijke grens van de Verenigde Staten aangehouden. Het zijn ongekende aantallen, terwijl het asielsysteem al geheel verstopt zit.

Mensen aanhouden en laten terugkeren naar Mexico lukt nauwelijks. Van de ruim 200.000 immigranten die in augustus de grens overstaken, werd slechts eenderde direct uitgezet. Dat direct uitzetten is bovendien te danken aan een beleidsregel die president Joe Biden het liefst wil intrekken. Dat zou namelijk niet humaan zijn.

Door beleid van Biden komen er extra veel immigranten

Met dergelijk beleid versterkt de Democratische president de enorme aanwas richting de Verenigde Staten. Onder voorganger Donald Trump voelden immigranten zich niet zo welkom als onder het huidige Democratische bestuur, dat een ruimhartiger immigratiesysteem bepleit.

Dat kunnen zij niet waarmaken, maar zo lokken ze wel migranten uit Centraal- en Zuid-Amerika. Die hebben in hun land van herkomst genoeg ellende om te ontvluchten. Velen van de miljoenen immigranten verdwijnen in de illegaliteit. Het is een groot probleem, dat al voor Bidens presidentschap bestond.

Reagan zorgde voor amnestie en strenger immigratiebeleid

Het Amerikaanse asielsysteem dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Op een flinke herziening door president Ronald Reagan na in de jaren tachtig, is er weinig aan veranderd.

Wat Reagan toen deed, zou nu opnieuw moeten gebeuren. Reagan maakte het immigratiebeleid veel strenger, inclusief grensbewaking, maar verleende wel amnestie aan zo’n drie miljoen immigranten die vóór 1982 illegaal het land waren binnengekomen.

Gesprekken tussen Democraten en Republikeinen mislukten dit jaar voor de zoveelste keer. Het was voor president Biden ook beslist geen topprioriteit. Wat het wel zou moeten zijn: Biden moet in de Senaat, waar zestig Senatoren moeten instemmen met nieuw immigratiebeleid, een doorbraak forceren.

Met wetgeving voor infrastructuurinvesteringen, gezondheidszorg voor veteranen, investeringen in de productie van computerchips en zelfs wapenwetgeving, lukte dat. Tijd om ook het immigratiebeleid zo aan te pakken.