Als ondernemer is er een kans dat jij, je werknemer of je product materiële of letselschade toe doet aan (spullen van) anderen. Hoewel je de kans hierop zo klein mogelijk probeert te houden, is het niet volledig te voorkomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als er schade ontstaat kan jouw bedrijf aansprakelijk worden gesteld, waarna jij de kosten hiervan moet vergoeden. Dit kan flink in de papieren lopen.
Wil je dit risico niet lopen? Dan kan het verstandig zijn om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) af te sluiten, dat de door jou of je medewerker gemaakte materiële schade, letselschade of gevolgschade aan personen of spullen kan dekken. Dit is iets anders dan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV), waarmee je je onderneming beschermt tegen schadeclaims door een beroepsfout. In dit artikel leggen we uit wat de verzekeringen inhouden en of ze verplicht zijn om af te sluiten.
Bedrijfsaansprakelijkheid: het kan iedereen overkomen
Als er een klant bij jou over de vloer komt, kan jouw bedrijf aansprakelijk worden gesteld als er materiële schade of letselschade ontstaat. Zo kan de klant uitglijden over een net gedweilde vloer of struikelen over losliggende kabels, waardoor hij of zij een been breekt. Dit zijn vormen van letsel aan personen waarvoor jouw bedrijf aansprakelijk gesteld kan worden.
Maar ook wanneer je een product hebt verkocht dat een productiefout blijkt te hebben en de klant hier schade of letsel door oploopt, kan de schadeclaim bij jou worden neergelegd.
In zulke gevallen is je bedrijf met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vaak verzekerd tegen de financiële schade die ontstaat. Wel zo fijn aangezien de kosten soms fors kunnen oplopen. In welke sector je ook onderneemt: een AVB kan je veel financiële zorgen besparen.
Het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht, al wordt dit vanuit sommige brancheorganisaties soms wel geëist. Ook kunnen opdrachtgevers of leveranciers vragen om zo’n verzekering af te sluiten voordat een opdracht wordt aangegaan. Zodat zij meer zekerheid hebben op een financiële vergoeding bij eventuele schade.
Beroepsaansprakelijk: financiële schade door een beroepsfout
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten kan verstandig zijn, maar voornamelijk voor ondernemers die advies uitbrengen aan klanten. Denk aan advocaten, architecten, consultants of interim-managers. Tijdens het uitoefenen van deze beroepen bestaat er een kans op een beroepsfout, zoals een foutief advies of ontwerpfout. Dit kan ervoor zorgen dat een opdrachtgever financiële schade lijdt, zoals een verminderde omzet.
Zo kan een architect een verkeerde berekening maken voor een verbouwing, waardoor de onjuiste muur wordt gesloopt en de bouw langer duurt.
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is enkel voor bepaalde beroepen (zoals financieel adviseurs, advocaten en architecten) verplicht vanuit de wet of brancheorganisaties. Ook bij deze verzekering geldt dat opdrachtgevers kunnen eisen dat jij deze verzekering hebt voordat ze met je in zee gaan.
Zorgeloos ondernemen
Controleer dus altijd of het voor jouw beroep of vanuit de branchevereniging verplicht is om een AVB of BAV af te sluiten. Zo niet, dan kan het alsnog verstandig zijn om het risico op financiële schade te verlagen, of je nu een klein of groot bedrijf hebt. Op die manier kan je zorgeloos ondernemen.