Samen sterk in ondernemend Veenendaal

Veenendaal speelt zich in de kijker met een gunstig ondernemersklimaat. De gemeente helpt het mkb en de regio Foodvalley bij gezamenlijke vraagstukken, zoals de energietransitie, cybercrime en veiligheid. “Wie zijn zaken op orde heeft, is een goede gesprekspartner.”

Onze aanpak geeft bedrijven rust en continuïteit; andere gemeenten vragen ernaar

Met ruim 68.000 inwoners is Veenendaal de derde stad van de provincie Utrecht. De gemeente telt maar liefst 8000 bedrijfsvestigingen, waarvan zo’n 10% – de bedrijventerreinen – lid is van de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal. “De mensen hier hebben een sterk arbeidsethos”, zegt Gerrit Valkenburg, voorzitter van de Bedrijvenkring. “Wij noemen het hier wel Rotterdam aan de Grift. Net als de havenstad willen we altijd vooruit.”

Gunstige basis

Valkenburg weet in Marco Verloop, wethouder Economie, een doortastend bestuurder die de lokale economie ziet als vliegwiel voor werkgelegenheid, welvaart en welzijn. “Ons bedrijfsleven is goed georganiseerd; dat is een gunstige basis om projecten van de grond te krijgen”, aldus de wethouder. “Doordat de Bedrijvenkring vaak zélf met goede voorstellen komt, is het een gesprekspartner met wie we zaken kunnen doen. Voorbeelden zijn het Keurmerk Veilig Ondernemen en de oprichting van een energiecoöperatie. Wij steunen ondernemers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Veel bedrijven hier zijn sociaal-maatschappelijk betrokken.”

Veiligheid

Alle bedrijven betalen in Veenendaal reclamebelasting: ze dragen bij aan collectieve voorzieningen, zoals parkmanagement en beveiliging. De bedrijven sloegen ook de handen ineen op het gebied van cybersecurity. “Data moet je goed beschermen”, zegt Valkenburg. “Met de Cybermonitor hebben we software die ondermijning door hacks helpt voorkomen.” De vijf bedrijventerreinen worden ook fysiek beveiligd. De Bedrijvenkring huurt beveiligers in en bezit eigen camera’s waar hulpdiensten op kunnen meekijken. Een parkmanager deelt informatie tussen bedrijven en de lokale overheid. “Wij krijgen veel vragen van andere gemeenten. Geen wonder: onze aanpak geeft bedrijven rust en continuïteit.”

Samenwerking

De groei van het bedrijfsleven legt druk op de beschikbare voorzieningen. Huisvesting, personeelstekorten en netcongestie zijn een terugkerend probleem. “We moeten creatief omgaan met de ruimte die we hebben”, erkent Verloop. “Bedrijven die veel werknemers per vierkante meter grondoppervlak hebben, zijn heel welkom. Aangezien de regio Foodvalley in zowel Utrecht als Gelderland ligt, zoeken we ook de samenwerking met andere gemeenten. Wij hebben ondernemende partners nodig die met ons aan een goed vestigingsklimaat willen bouwen én ervan profiteren.”

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.