Wilders: geen jihadgangers, maar Pechtoldgangers naar Syrië

Het debat in de Tweede Kamer over de aanpak van jihadisten in Nederland levert wat felle uitspraken op. Zoals wel vaker leidde het debat tot een botsing tussen PVV-leider Geert Wilders en D66-leider Alexander Pechtold.

Volgens Wilders is Pechtold als ‘advocaat van de islam’ medeverantwoordelijk voor de situatie in Nederland.

In het debat verwees Wilders naar een onderzoek van bureau Motivication, dat vorig jaar werd uitgevoerd in opdracht van NRCV-programma Altijd Wat. Daaruit bleek dat bijna driekwart van de Turkse en Marokkaanse moslims in Nederland het goed vindt dat Nederlandse moslims naar Syrië gaan om te vechten.

Islam

Wilders zegt dat Pechtold ‘zich zou moeten schamen’ dat hij er ‘überhaupt nog staat’. ‘U bent de grootste wegkijker van dit hele parlement. U heeft tien jaar en twee dagen, niet alleen mij en de PVV verketterd, u bent de grootste advocaat van de islam in Nederland geweest.’

Het is onder anderen Pechtolds verantwoordelijkheid dat Nederland nu kampt met moslims die op jihad gaan. ‘Het zijn geen jihadgangers naar Syrië, maar Pechtoldgangers naar Syrië.’

Pechtold laat het daar niet bij zitten: ‘Voorzitter ik dacht even dat het na de zomer, na de eerste twee antwoorden, ging op basis van inhoud. Dat het op basis van respect voor elkaars standpunt debatteren kan zijn.’

Wilders sprong daar meteen op in en maakte duidelijk geen respect te hebben voor het standpunt van Pechtold. Volgens de D66-leider zet Wilders zich neer als een ‘profeet’, hij denkt de enige te zijn die weet hoe het echt zit. Bovendien ontwijkt Wilders de vragen.

Marcouch

Het kwam ook nog tot een confrontatie tussen PvdA-leider Diederik Samsom en Wilders. Hij sprak Samsom aan op het feit dat Kamerlid Ahmed Marcouch in 2005 subsidie aanvroeg voor een conferentie met de radicale geestelijke Yusuf al-Qaradawi.

Samsom nam het op voor zijn partijgenoot: ‘Je kan de heer Wilders geen lef ontzeggen. Want je moet wel lef hebben om hier aan de microfoon de heer Marcouch de les te gaan lezen. Terwijl u al tien jaar en twee dagen, heb ik zojuist geleerd, hier in deze zaal staat te razen, te tieren, te stigmatiseren en te discrimineren, heeft de heer Marcouch in Slotervaart als een van de eersten die aanpak antiradicalisering zelf opgepakt.’

In diezelfde tijd heeft Wilders het probleem volgens Samsom alleen maar ‘vergroot’.

Gedachten

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma kreeg ook wat kritiek over zich heen, vanwege zijn voorstel om het verheerlijken van terrorisme strafbaar te stellen. Fractieleider Emile Roemer van de Socialistische Partij is teleurgesteld dat ‘juist een jurist als de heer Buma’ hiervoor pleit.

In reactie daarop benadrukte Buma dat hij geen gedachten wil strafbaar stellen. Buma wil dat de politie kan optreden tegen Nederlanders die extremistische uitlatingen doen, zoals bij sommige demonstratie deze zomer het geval is geweest.