Zo helpt Nederland Italië met enorme toestroom vluchtelingen

Nederland gaat Italië helpen met de enorme toestroom van bootvluchtelingen uit Noord-Afrika. Samen met andere lidstaten van de Europese Unie (EU) doet ons land mee aan de nieuwe operatie Triton, die op 1 november begint.

Nederland stuurt zeventig experts die zullen bepalen of vluchtelingen recht hebben op een verblijfsvergunning, meldt RTL Nieuws. ‘Het belang van Triton is dat we de grensbewaking op orde krijgen,’ zegt staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel).

Honden

De experts die naar Italië gaan, zijn bijvoorbeeld grenswachters en documentspecialisten. Daarnaast levert ons land snelle, opblaasbare patrouilleboten, twee honden en twee voertuigen.

In september stuurde Nederland al een kustwachtvliegtuig dat werd ingezet ten zuiden van Italië. In april gaat dat vliegtuig weer vliegen boven het gebied. De operatie Triton kost 2,9 miljoen euro per maand en begint op 1 november.

Divers landen hebben bij Europees agentschap Frontex hulp aangeboden bij de bewaking van de buitengrenzen van de Unie. De lidstaten werken onder gezag van de Italiaanse autoriteiten.

In de eerste helft van dit jaar zijn ruim 134.000 vluchtelingen Europa binnengekomen, via de zogenoemde Centraal Mediterrane route. Dit zijn illegale immigranten uit Libië, Eritrea en Syrië. Ook is er een route via Turkije en Egypte die de eerste helft van dit jaar al duizenden illegalen naar Italië heeft gebracht.

Illegalen

Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement zei eerder in weekblad Elsevier dat Frontex in de praktijk een soort veerdienst verzorgt voor bootvluchtelingen. Vluchtelingen stappen op gammele bootjes en hopen gevonden te worden door Frontex, of ‘bellen ons’ om door een Europees schip te worden opgepikt.

Dit levert vaak gevaarlijke situaties op. Hoewel veel vluchtelingen worden gered, gaat het ook regelmatig mis. In oktober vorig jaar kwamen 366 illegale vluchtelingen om het leven toen hun boot zonk bij het Italiaanse eilandje Lampedusa.

Italië en andere Zuid-Europese landen hebben het gevoel dat zij er alleen voor staan wat betreft de bewaking van de buitengrenzen van de Unie. Vluchtelingen die via deze landen Europa binnenkomen, vinden vaak eenvoudig een doorgang naar andere rijke Europese landen, waaronder Nederland.