Het bestaansrecht van de PvdA is in het geding. ‘Het is wel een beetje klaar’ met de partij.
Dit zegt oud-PvdA-Kamerlid en wethouder Rob Oudkerk zondag in WNL op Zondag. Volgens Oudkerk heeft de partij nu langzamerhand een ‘existentieel probleem’. Hij vindt dat de partij qua standpunten teveel een combinatiepartij is geworden van veel van de andere partijen en daarmee geen echte eigen identiteit meer heeft. Hij voorspelt hiermee dat de partij zal opgaan in een ‘nieuwe progressieve beweging’.
Oudkerk liet zich jaren geleden al negatief uit over zijn eigen partij en pleit al langer voor de opheffing van de PvdA in haar huidige vorm.
Geloofwaardigheidsprobleem
De rumoer rondom de twee geroyeerde Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk leidde verrassend genoeg tot slechts één zetelverlies voor de partij. Volgens een peiling van Maurice de Hond staat de partij op dit moment op elf zetels, 27 minder dan ze nu daadwerkelijk in de Tweede Kamer hebben.
Oudkerk vindt dat zijn partij een geloofwaardigheidsprobleem heeft: veel mensen snappen volgens hem niet dat PvdA met zijn ‘vijand’ VVD regeert.
De conclusie van Oudkerk wordt min of meer ondersteund door de peiling van De Hond. Volgens de peiling blijkt dat 56 procent van de ondervraagden niet weet waar de PvdA als partij nu precies voor staat. Ruim de helft van de stemgerechtigden vindt dat de partij haar eigen standpunten verloochent.
Hiermee lijkt de zelfkritiek van de partij van afgelopen donderdag niet onterecht. De PvdA sprak zich toen in een rapport uit over de toenemende kloof tussen de partij en het volk en kwam met een aantal maatregelen om dichter bij de eigen stemmers te komen.
Eerste Kamerverkiezingen
De ontwikkelingen zijn interessant voor de aanstaande Eerste Kamerverkiezingen, waarbij de leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer verkiezen. Deze worden gehouden op 26 mei 2015.
Volgens het onderzoek van De Hond is er ‘toenemende onzekerheid’ of de ‘huidige regering 2017 wel zal halen’. CDA, VVD en D66 staan momenteel in combinatie op 69 zetels in totaal. Wanneer deze combinatie bij de Eerste Kamerverkiezingen een meerderheid zou halen, dan zal dat volgens het onderzoek een ‘bijzondere dynamiek’ geven aan de stabiliteit van de coalitie.