Oppositie: falend kabinet schuldig aan zwakke economie

De bezuinigingen van kabinet-Rutte II vormen de hoofdoorzaak voor de sombere prognoses van het Centraal Planbureau (CPB). De oppositiepartijen zijn het erover eens dat dit kabinet ons land heeft ‘kapotbezuinigd’.

‘De regering voert een vernietigend beleid van belastingverhogingen en dom bezuinigen’ zei PVV-leider Geert Wilders in een reactie op de sombere CPB-cijfers die donderdag uitlekten.

SP-leider Emile Roemer schaart zich achter zijn oppositie-collega: ‘Vriend en vijand erkennen inmiddels dat dit kabinet de crisis verdiept. De negatieve spiraal van bezuinigingen en economische krimp wordt versterkt in plaats van doorbroken,’ zei de socialist.

Spookbeeld

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma stelt vast dat het ‘spookbeeld van de jaren 80 werkelijkheid is geworden’. De werkloosheid stijgt net zo snel als toen, zegt hij. Nog meer lastenverzwaring zou de werkgelegenheid alleen maar verder verslechteren. Het CDA zal die dan ook niet steunen. Buma roept het kabinet op snel met plannen te komen.

Ook D66-leider Alexander Pechtold heeft kritiek op het kabinetsbeleid. Volgens de D66’er kost het afzwakken van hervormingen in onder meer de WW door het kabinet 23.000 banen en gaat de economie er structureel 600 miljoen op achteruit. Hij verwijt het kabinet beslissingen voor zich uit te schuiven, waardoor bedrijven niet meer durven te investeren.

Herstel

GroenLinks-leider Bram van Ojik zegt dat de economie minder snel herstelt dan verwacht. ‘Dat herstel moet het kabinet niet met botte bezuinigingen in de knop breken, dat is het domste wat je kan doen.’

Donderdag lieten regeringspartijen VVD en PvdA weten dat er maximaal 6 miljard euro extra wordt bezuinigd. Dat bedrag komt bovenop de 16 miljard bezuinigingen waartoe in het Regeerakkoord is besloten.