CDA stapt uit overleg, D66 en GroenLinks praten verder

Het CDA neemt niet meer deel aan het overleg met het kabinet over de begroting van volgend jaar. D66 wil wel verder praten maar weigert dat direct donderdagavond te doen.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei donderdag na een extra overleg met fractiegenoten dat hij op dit moment geen basis ziet om samen te werken met het kabinet.

Onvoldoende

Het voorstel dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) eerder vandaag deed aan oppositiefracties vindt Buma onvoldoende: ‘Ik ga op basis van dit stuk niet onderhandelen.’

Volgens hem verlaagt Dijsselbloem de lastenverzwaringen voor volgend jaar van 2,7 miljard naar 2,6 miljard euro. ‘Het kabinet kiest voor pappen en nathouden en kleine verschuivingen. Dat is onverstandig,’ aldus de CDA-voorman.

Hij toont zich voorstander van een pakket dat zorgt voor meer werkgelegenheid en lastenverlichting. Als het kabinet daar alsnog voor kiest, staat de deur bij het CDA ‘altijd open’.

D66

D66 wil verder praten over het voorstel dat het kabinet donderdag heeft gedaan voor de begroting van volgend jaar.

De partij heeft wel meer tijd nodig om na te denken, waardoor de partij later vanavond geen overleg heeft met Dijsselbloem. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold na lang overleg met zijn fractie.

Mogelijk wil D66 een nog snellere hervorming van het ontslagrecht, maar dat ligt gevoelig bij de PvdA. Vanaf vrijdag moet duidelijk worden hoever de PvdA wil gaan om aan de eisen van D66 te voldoen.

GroenLinks

Ook GroenLinks had  ‘een paar uur’ nodig voor beraad over het voorstel. Uiteindelijk besloot ook die partij dat de onderhandelingen met het kabinet worden voortgezet.

‘Er moet nog heel veel gebeuren, maar GroenLinks ziet voldoende aanknopingspunten om verder te praten over vergroening in ruil voor lagere werkgeverspremies, ‘ aldus de fractie vanavond.

Als D66 en GroenLinks steun verlenen aan de begroting van het kabinet voor volgend jaar, is er – met het gezamenlijke zetelaantal van dertig zetels van VVD en PvdA – een meerderheid van veertig zetels in de Eerste Kamer. Het CDA is dan niet nodig.