Het kabinet heeft vrijdagavond een akkoord bereikt met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP voor de begroting van volgend jaar. Daarmee heeft het kabinet zich met de kleinst mogelijke meerderheid (38 zetels) verzekerd van steun in de Eerste Kamer.
Eerder deze avond stemden de fracties van regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP in met het akkoord voor de begroting van volgend jaar. De fractie van de PvdA ging vanavond als eerste akkoord.
Onderwijs
D66-leider Alexander Pechtold zei vanavond tijdens de presentatie van het akkoord blij te zijn dat de begroting van volgend jaar tot beter onderwijs, meer banen en minder lasten voor mensen en bedrijven leidt.
De afspraken dragen volgens hem bij aan duidelijkheid en vertrouwen bij mensen. ‘Ik heb begrip voor het chagrijn bij mensen dat de politiek het te vaak laat afweten. Vandaag laten we zien dat politiek Den Haag het wél kan’, zei de voorman van D66 vanavond. Op de vraag of de oppositie nu een gedoogpartner is, antwoordde Pechtold volmondig ‘nee’.
Spiraal
Met het akkoord dat vrijdagavond is gesloten tussen het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, is de ‘negatieve spiraal’ van het steeds maar groeiend aantal werklozen doorbroken, vindt Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie.
‘We kunnen nu perspectief bieden aan mensen,’ zegt hij. Volgens de partijen levert het akkoord zo’n 50.000 extra banen op.
Rust
Premier Mark Rutte benadrukte dat het belangrijk is dat, nu er een pril economisch herstel is, een ‘zekere politieke rust’ wordt bereikt.
De voorstellen in het akkoord zorgen voor een versterking van de economie, zei de premier over het begrotingsakkoord tussen kabinet, coalitiepartijen en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.