Mark Rutte: participatiesamenleving is geen bezuiniging

De oproep die het kabinet uit monde van koning Willem-Alexander deed om als samenleving meer te ‘participeren’ was niet bedoeld als verkapte bezuinigingsmaatregel. De participerende burger is geen product van overheidsbeleid maar juist een ontwikkeling die uit de samenleving zelf komt.

Dat heeft premier Rutte maandagavond gezegd in de jaarlijkse Dreeslezing.

‘Met de toenemende zelfstandigheid van mensen neemt ook het probleemoplossend en zelforganiserend vermogen van de samenleving toe’, sprak de premier. ‘Zeker in de huidige omstandigheden zou het heel onverstandig zijn om daar in het kabinetsbeleid niet op aan te sluiten.’

Boodschap

De troonrede van de Koning was dan ook geen oproep, maar meer aan algemene boodschap. Het is volgens Rutte niet de samenleving, maar de staat die zich moet aanpassen.

‘De kunst is vooral om niet in de weg te lopen en een luisterende houding aan te nemen,’ zei de premier bescheiden over de rol van zijn eigen kabinet.

Alleen voor de zwakken zal de staat altijd een opvang blijven bieden, sprak Rutte. ‘Ook over tien of twintig jaar hebben we in Nederland een fatsoenlijke WW-regeling en een solide AOW,’ voorspelde hij.

H.J. Schoo-lezing

Premier Rutte hield in september ook al de door Elseviergeorganiseerde H.J. Schoo-lezing. Daarinbetoogdehij dat Nederland moet veranderen en meegaan in de technologische en geopolitieke veranderingen die de samenleving de komende jaren zullen treffen.

De Willem Dreeslezing wordt sinds 1990 georganiseerd door de Stichting Willem Dreeslezing, die de herinnering aan oud-premier Willem Drees en zijn betekenis voor de verzorgingsstaat levendig wil houden. De lezing wordt gehouden in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag.
PvdA’er Willem Drees (1886-1988) was tussen 1948 en 1958 premier van Nederland. Hij speelde een belangrijke rol bij de opbouw van de sociale zekerheid in Nederland, een gegeven dat hem de naam ‘vadertje Drees’ heeft opgeleverd.