Pechtold: trots dat D66 middenpositie van CDA inneemt

De positie van D66 als nieuwe middenpartij tussen het kabinet en de oppositie bevalt D66-leider Alexander Pechtold prima. Pechtold zegt liever een portefeuille te hebben zonder minister te zijn dan andersom.

‘Mensen vragen me nu of ik niet liever zelf minister was geworden. Maar ik ben dat al geweest. D66 heeft nu portefeuilles zonder minister en dat bevalt beter,’ zegt Pechtold in Elsevier.

Spin in het web

Pechtold is er trots op dat D66 nu de plek van het CDA op de traditionele middenpositie heeft overgenomen. ‘De spin in het web van de onderhandelingen,’ pochte hij tijdens het partijcongres van afgelopen weekend.

In de peilingen lijkt die keuze D66 voorlopig goed te doen, maar dit kan omslaan als het economisch herstel uitblijft. Daar houdt Pechtold geen rekening mee. ‘Je ziet de woningmarkt opkrabbelen. De bedrijfsinvesteringen trekken ook aan, het consumentenvertrouwen neemt toe’ zegt hij.

Sceptisch

Het CDA kijkt sceptisch naar de kabinetstoenadering van D66. ‘Ik gun Pechtold de middenstip, maar hij krijgt niets gedaan van de PvdA,’ zegt oud CDA-minister Hans Hillen. ‘De hypotheekrenteaftrek gaat eraan en de lagere belastingen moeten wachten tot sint-juttemis,’ zegt Hillen.

Pechtold is dat niet met hem eens. ‘Wij wilden eerst de woningmarkt hervormen. Via het Woonakkoord pakten wij de hypotheekrenteaftrek aan. Via het Najaarsakkoord liberaliseren wij het ontslagrecht. In de toekomst willen wij ook het milieubeleid moderniseren,’ zegt Pechtold.

Hillen laat zich door die woorden echter niet overtuigen. In het eerste paarse kabinet (1994-1998) wierp D66 zich ook al op als nieuwe middenpartij. ‘Dat sprookje eindigde in verkiezingsnederlaag van 1998 en 2002 waarbij D66 tot twee keer toe halveerde’.