Ruim minder dan de helft van de stemgerechtigden zal morgen naar verwachting de gang naar de stembus maken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Niet meer dan 43 procent is van plan te gaan stemmen.
Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS.
Desinteresse
Daarmee ligt de verwachte opkomst flink lager dan vier jaar geleden toen 54,1 procent van de kiezers naar de lokale stembus ging.
Volgens het onderzoek is ‘desinteresse’ voor de meeste Nederlanders de hoofdreden om niet te gaan stemmen. Een klein deel zegt zich alleen voor landelijke politiek te interesseren.
Volksvertegenwoordigers
Desinteresse is onderdeel van iedere democratie. Daarom zijn er politici die het volk vertegenwoordigen en de beslissingen voor hen nemen. Maar die volksvertegenwoordigers moeten dan wel om de vier jaar gekozen worden.
Na afschaffing van de actieve kiesplicht in 1970 bleef een aanzienlijk deel van de Nederlandse kiezers gebruik maken van het recht om naast landelijk ook lokaal hun stem te geven. De opkomstpercentages bleven schommelen rond de 70 procent.
Daling
Maar sinds de jaren negentig is een flinke daling in gang gezet. Als de voorspellingen kloppen, zal na woensdag voor het eerst minder dan de helft van de Nederlandse kiezers door lokale politici vertegenwoordigd zijn.
Daarmee lijkt een kink in de kabel van de Nederlandse democratie gelopen te zijn.