In Den Haag is op initiatief van minister van Sport Edith Schippers (VVD) een topberaad gehouden over de aanpak van voetbalgeweld. Naast ministers deden onder anderen burgemeesters, de politie, de KNVB en sportkoepel NOC*NSF mee aan het overleg.
‘We moeten het probleem samen oplossen,’ zei Schippers op een persbijeenkomst na het overleg.
Vooral de rol van ouders, de scholen, de verenigingen en de kinderen zelf is volgens de minister erg belangrijk.
Nieuwe regels komen er voorlopig niet, als het aan burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma ligt. Wel moeten de huidige regels consequenter worden nageleefd.
Grensrechter
Recente aanleiding voor het beraad is de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen door enkele jeugdige voetballers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten.
Sportbonden proberen al jaren het geweld op de velden te bestrijden. NOC*NSF ontwikkelde het programma ‘Naar een veiliger sportklimaat’ en de KNVB treedt met het excessenbeleid harder op tegen fysiek en verbaal geweld.
Discussie
De dood van Nieuwenhuizen heeft een massale discussie teweeggebracht over geweld dat vooral lijkt voor te komen op de voetbalvelden van amateurteams.
KNVB-voorzitter Michael van Praag kondigde aan het geweld opnieuw te zullen onderzoeken en vroeg tegelijkertijd aan de profteams om het goede voorbeeld te geven.
Slecht imago
Toch gaapt er een diepe kloof tussen het beeld en de werkelijkheid van sportgeweld, stellen elf sportbonden dinsdag in dagblad Trouw.
Geweld op straat (57 procent van alle incidenten) komt veel vaker voor dan geweld tijdens amateurwedstrijden (17 procent), zo blijkt uit onderzoek.
Scheldpartijen
Vooral voetbal lijkt te maken te hebben met een slecht imago. Diefstal uit kleedkamers en scheldpartijen rond het veld komen harder aan dan in het café of in de bus, schrijft Trouw.
Uit respect voor de overleden grensrechter hebben de bonden tot dinsdag gewacht met publicatie van het onderzoek.