Het overgrote deel van de gemeenten handhaaft de eisen voor het ontvangen van een bijstandsuitkering niet. Spreekt een ontvanger de Nederlandse taal niet, dan wordt hij vrijwel nooit gekort. Wij vroegen u wat u vond van deze gebrekkige handhaving van de taaleis. Hierbij enkele reacties.
In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.
Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag
Frans Geurts van Kessel
Wat mevrouw Van Ark, en met haar alle ambtenaren, wethouders, burgemeesters en wat nog meer zich eens goed in de oren moeten knopen, is dat bijstandsuitkeringen de ultieme vorm van solidariteit zijn. En eens moeten leren wat dat inhoudt, solidariteit. Toch een woord dat vooral de Linkschmensch graag in de mond neemt. De sterkere (met een inkomen uit werk of onderneming) helpt de zwakkere (zonder inkomen). Dit kan echter alléén werken indien 1. Het aantal sterkeren met een inkomen fors groter is dan het aantal zwakkeren zonder inkomen, omdat het anders voor de eerste groep letterlijk onbetaalbaar wordt. 2. De sterkeren met een inkomen op zijn minst mogen verwachten dat de zwakkeren zonder inkomen er alles aan doen om zo snel mogelijk uit die situatie te komen zodat ze op eigen benen verder kunnen, omdat anders de motivatie van de eerste groep om solidair te zijn met de tweede groep begrijpelijkerwijs afneemt en tenslotte verdwijnt.
W.M. Vermeeren
Tot en met maart of mei zullen we wel meer stoere taal horen van de VVD. Daarna zakt heel het pluche weer in.
Frits W. van Dijk
Pappen en nathouden ligt de meeste “sociale” bestuurders het beste. Degenen die dit geklieder mogen betalen, de wél presterende burgers, zullen het eens welletjes vinden.
Maria van Bommel
Heb inburgering gegeven en kan u verzekeren van het feit dat er bijna geeneen alle examens haalt. De mensen zijn niet gemotiveerd, geen interesse en het wordt ze allemaal in de schoot geworpen. De eerste woorden die ze kennen zijn grraties en noeit troeg.
Ron Coolen
Deze discussie is minstens 30 jaar oud. Het is fout gegaan toen je ineens in ziekenhuizen en bij huisartsen briefjes zag hangen in de Turkse taal. De eerste zag ik zo rond mijn 21ste – nu 30 jaar geleden. Toen dacht ik: we zijn gek? Nou niet dus, ik was gek en asociaal. Want ja, ze moesten toch geholpen worden. Ik bracht nog in: ho even, als ik in het buitenland moet werken (en dat was regelmatig) moet ik ook de taal kennen? Nee hoor, ik bleef asociaal. We zijn nu 30 jaar verder en ik denk er nog steeds zo over. Hier wonen en werken betekent gewoon één ding: je moet de taal spreken. Punt uit. Dus korten die gemeentes die niet willen luisteren.
Twan Hendriks
Onze landswapenspreuk is:
Je maintiendrai – ik zal handhaven.
Ik denk echter dat dat sarcastisch bedoeld is. We handhaven nagenoeg niets.
Pierre Lindner
Het is niet alleen Van Ark. Het hele systeem is verrot en juist bedoeld om ambtenaren en bestuurders een “vrijheid van handelen” te geven om zodoende regels en wetten aan hun laars te kunnen lappen. Noem het maar ambtelijke ongehoorzaamheid ontsproten aan wegkijken, luiheid en gemakzucht. Dat zodoende de discrepantie met de brave burger en belastingbetaler steeds groter wordt, interesseert heel bestuurlijk en ambtelijk Nederland geen ene moer. Zolang het salaris maar maandelijks wordt overgemaakt, is er niets aan de hand.
Willem Ruitenberg
Dit is een mooi voorbeeld van de schijnvertoning door het openbaar bestuur. Iedereen weet dat mensen het zielig vinden om te korten en dat dit dus in de praktijk niet zal gebeuren, toch kiest de politiek ervoor. Gaat niet werken, zeker als het om taal gaat, waar zieligheid in extremo tevoorschijn getoverd kan worden. Plus dat je geen duidelijke criteria hebt. Doet iemand niet zijn best? Moeilijk te bewijzen, zeker ook bij mensen met een laag IQ, wat veel van de immigranten hebben. En dan is ook nog eens het probleem dat de bewijslast bij de overheid ligt, dus als je weigert, moet je dat goed motiveren, waar de bewijzen vaak een beetje ongrijpbaar zijn. Geen wonder dat de ambtenaar., zelfs al zou hij willen weigeren, om gedoe te voorkomen, toch maar toekent. Hetzelfde geldt voor asielverzoeken. Je kan vaak niet de vinger achter het leugenverhaal krijgen en om niet te veel tijd kwijt te zijn, geef je maar toestemming dat iemand asiel verdient. De belastingbetaler betaalt wel.
J van Deventer
De taaleis wordt kennelijk op gemeentelijk niveau gesaboteerd, met argumenten als “Met de Wet taaleis helpen we helemaal niemand sneller of beter aan het werk.” Dat het leren van Nederlands IN ALLE OPZICHTEN een heilzame zaak is, daaraan gaan dergelijke lafbekken maar liever voorbij. Als Van Ark hieraan wat wil doen, moet ze de betreffende gemeentelijke werkweigeraars bestraffen; hetzij door ontslag, hetzij door inhouding van de bijstandsgelden. Als het Rijk zich aan zijn deel van de afspraak moet houden (bijstandsgeld overmaken), dan moet de gemeente dat ook (recht op bijstand verifiëren).
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.