‘Hard ingrijpen. Veiligheid begeleiders moet voorop staan’

Asielzoekers

Personeel van asielzoekerscentra voelt zich dagelijks onveilig door geweld, drugsproblematiek en intimidatie. Dat blijkt uit meer dan zestig klachten die de afgelopen twee weken binnenkwamen bij het meldpunt voor ‘onveilige werksituaties op azc’s’ van vakbond FNV.

Moet er strenger worden opgetreden tegen asielzoekers die zich misdragen? Wij vroegen het aan u. Hierbij enkele reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

John de Graaff

Dit land laat zich eindeloos traineren door asielzoekers die de gelegenheid krijgen om te procederen tot in het oneindige. Verder, mensen die geen reispapieren kunnen tonen moeten gedetineerd worden. Meestal is er sprake van opzet. Oplichting, leugens, bedrog, alles om gratis kost en inwoning. Dit zijn professionele parasieten dan wel criminelen.

J van Wezer

Ik weet het nog zo niet. Krijgen we dan een aantal opstandige jonge mannen met heetgebakerde inborsten, die zich weten in te houden tot ze de buit binnen hebben, en dan volop los gaan en hun rancune botvieren? Zulke lieden kunnen we beter niet importeren, daar komt vroeg of laat moord en doodslag van.

W.M. Vermeeren

Hier krijgen ze geld, medische zorg, een ingericht huis en ze hoeven er niets voor te doen. Hun leven lang. Waarom dan terug gaan? En als ik eerlijk moet zijn, ik geef ze geen ongelijk dat wij voor Gekke Henkie blijven spelen. Nietwaar mijnheer Rutte?

Job van Eijk

Hard ingrijpen is op zijn plaats. Veiligheid van de begeleiders moet voorop staan. Asielzoekers en arbeidsgelukszoekers vragen hulp, dat wil dus zeggen dat men afhankelijk is van onze goodwill, dat je als je hier wilt blijven je moet aanpassen. Bij de eerste de beste belediging, bedreiging, winkeldiefstal of wat dan ook in principe direct – dezelfde dag nog – lik op stuk naar een minder prettige omgeving – ook als dat scheiding van de familie betekent. Afhankelijk van de zwaarte van de eerste misstap moet het ook mogelijk zijn per direct de asielprocedure stop te zetten – bijvoorbeeld wanneer je met een mes loopt te zwaaien of je uitleeft op vrouwen en kinderen. Einde verhaal – back were you came from. De lichtere gevallen krijgen een tweede kans . Bij de tweede misstap, ongeacht welke – einde procedure. Daar zullen allerlei doo-gooders wel bezwaar tegen hebben maar ik denk dat we inmiddels in het stadium zijn waarbij het voor kan komen dat goeden per ongeluk onder de kwaden gaan leiden. Mij lijkt het logisch dat als je hier je hand op komt houden je je op z’n minst netjes kan gedragen. En by the way – maak weer openbaar waar het over gaat. Zwijgverbod voor medewerkers is iets dat past in de landen waar genoemde personen vandaan komen, niet hier in NL. Meent een dienstleiding dit dan toch te moeten doen geldt voor hen hetzelfde – ongeschikt voor de baan, zoek maar wat anders.

Henny Rensenbrink

Kansloze asielzoekers maken misbruik van het asielbeleid. Misbruik moet gestraft worden. Interneren in sobere opvang met streng regime. Snelle procedure en wegwezen!

Sander van der Linden

De Nederlandse politiek moet zich sterk maken om asielzoekers uit veilige landen NIET in de procedure te laten. Asielzoekers die je WEL in de procedure zet komen in een sobere opvang. Laat je niet van de wijs brengen door al die partijen die ‘inhumaan’ gaan roepen op het moment dat je dit belachelijke circus gaat beëindigen. Het feit alleen al dat medewerkers niet met de pers mogen spreken zegt eigenlijk al genoeg. Dit soort primitievelingen horen niet thuis in de opvang. Wie zich misdraagt wordt uitgezet.

J. Mulder

Waarom niet gewoon bij de eerste melding van agressie een waarschuwing en bij de tweede melding direct de procedure beëindigen door de aanvraag af te wijzen wegens ongepast gedrag. Direct het land uit. Geen beroepsprocedure.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.