De pensioenstakingen in het openbaar vervoer en door de politie, die tijdens de ochtendspits werden gehouden, zorgden maandagochtend voor veel problemen. Zouden stakingen tijdens de spits vanwege de overlast moeten worden verboden? Op de Stelling van de Dag werd gisteren verdeeld gereageerd. Hierbij een selectie van de reacties.
In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.
Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag
Annette Schols
Met deze staking worden weer vele hardwerkende mensen gedupeerd. Zowel de mensen die met het openbaar vervoer reizen, maar ook diegenen die met de auto reizen. Dat er gestaakt wordt om de pensioenleeftijd op 66 jaar te houden vind ik terecht. Ik ben wel van mening dat dit voor de zoveelste keer niets gaat helpen. De mensen die dit soort afspraken maken hebben zelf geen last van die staking. Als antwoord op de stelling of er gestaakt moet worden tijdens de spits: NEE. Op welke tijd ze dan moeten staken heb ik niet een duidelijk antwoord. Er zijn natuurlijk ook vele mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en bijvoorbeeld naar een ziekenhuis moeten. Dus staken tijdens de daluren is ook niet zo’n goed idee. Jammer dat het referendum is afgeschaft, anders zou dit een mooi item zijn om te kijken naar het draagvlak onder de bevolking.
Henny Rensenbrink
Wil staken enig effect hebben dan moet er pittig geprikkeld worden. En staken in de spits werkt prikkelend. Verbieden is echt een brug te ver.
Hans Doordenker
Waarom geen klantvriendelijke actie? Met dit soort acties dupeer je mensen, die niets met dit conflict te maken hebben en dus ook geen oplossing kunnen bieden.De actie van de politie tegelijkertijd, terwijl men weet dat het extra druk wordt vind ik ongepast, want zij brengen hiermee mensen in gevaar.
Bern Alferink
Het stakingsmiddel is gerechtvaardigd wanneer het in samenhang wordt gebruikt met onderhandelingen over (primaire) arbeidsvoorwaarden. Om een plat “nee” van werkgeverszijde te kunnen bevechten moet het mogelijk zijn uiteindelijk het werk neer te leggen. Doorgaans worden ook de belangen van derden meegewogen alvorens stakers voor dat middel kiezen.
Het is nodig om te beseffen dat rechten iets anders zijn dan belangen; belangen kan je afwegen, rechten en belangen niet. Ook in geval van het stakingsrecht legt dat het niet af tegen belangen van derden. Als de rechter wordt gevraagd om een oordeel over een voorgenomen staking dan weegt hij/zij het stakingsmiddel af tegen andere middelen die hen ter beschikking staan om het doel te bereiken. De rechter hoort niet een voorgenomen staking (inzet van het stakingsrecht) af te wegen tegen belangen van derden.
Louise Van Hoven
Staken in de spits heeft het meeste effect .
Zeker bij regeringen die nooit naar de bevolking luisteren
Beetje ongemak moet kunnen, want Nederland is een braaf, stakingsarm landje.
Robbert van Ettekoven
Nog geen week geleden werd mij verteld in een artike in Elsevierl:’ demostreren moet juist kunnen als het niet uitkomt’. Prima. Maar dan moet staken óók kunnen als het niet uitkomt.
J. Fokkinga
Na elke staking waarbij ongehoorde bedragen aan economische schade wordt geleden -zoals bijna altijd- mag de overheid voor mij de pensioengerechtigde leeftijd met een maand verhogen en de rekening bij de organiserende vakbonden neerleggen. Ik hoop ik dat wij ooit eindelijk eens verlost mogen worden van deze schadespecialisten.
Frederik Geubel
Weer een recht waaraan geschaafd moet worden? Als staken geen overlast mag veroorzaken heeft het ook weinig zin meer. Elke stad een weiland aan de rand en ga daar maar staken? Ook voor demonstraties? Hek er omheen, klaar. Maak maar een wetboek waarin staat wat nog wel mag, scheelt een hoop werk.
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.