D66 wil dat de sultan van Brunei een hoge Nederlandse onderscheiding inlevert. Het land voerde afgelopen week nieuwe shariawetten in, waardoor homoseksuelen kunnen worden gestenigd.
Sultan Hassanal Bolkiah werd in 2013 bij een staatsbezoek door toenmalig koningin Beatrix benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Beatrix kreeg bij haar bezoek aan Brunei de hoogste Bruneise onderscheiding. Bij staatsbezoeken worden standaard de hoogste onderscheidingen uitgewisseld tussen de staatshoofden.
Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66): ‘Terwijl LHBTI’ers worden bedreigd met steniging kan de sultan met het allerhoogste koninklijke metaal op zijn borst paraderen. Dat is onverteerbaar.’
In Brunei krijgen LHBTI’s nu de doodstraf door steniging. Barbaars en walgelijk.
Dat is waarom Blok de ambassadeur van Brunei formeel moet vragen deze sharia wetten in te trekken.
— Sjoerd Wiemer Sjoerdsma (@swsjoerdsma) April 7, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Bij het protest tegen het land hebben zich ook een aantal beroemdheden als George Clooney, Ellen DeGeneres en Elton John aangesloten. Zij hebben opgeroepen tot een boycot van hotels van de sultan in het buitenland. Het Bruneise staatsinvesteringsagentschap BIA is eigenaar van beroemde hotels als het Beverly Hills Hotel in Los Angeles en het Plaza Athénée in Parijs. Gisteren werd buiten een hotel van de sultan in Londen door honderden mensen gedemonstreerd.
Vorig jaar kreeg minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) nog een storm van kritiek over zich heen nadat zij een hoofddoek droeg bij haar bezoek aan het streng islamitische Iran. Sinds 1930 staat in dat land de doodstraf op homoseksuele handelingen. Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, noemde dat destijds ‘een duidelijk signaal tegen de emancipatie in Iran’.
Wat vindt u? Is het goed D66 deze mensenrechtenkwestie aankaart? Of is de verontwaardiging selectief? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:
Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.
Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.