‘DNA wijzigen in eicel is onverantwoord’

Foto: Luma Pimentel / Unsplash

Een kind met drie biologische ouders. In Griekenland is dat met een nieuwe methode mogelijk gemaakt.

Met behulp van een nieuwe vorm van ivf, maternal spindle transfer (MST), is een deel van het DNA van de eicel vervangen. Hierdoor heeft het kind dat uit deze bevruchte eicel is geboren drie biologische ouders: twee moeders en een vader. Dat meldt de BBC. Overigens is het erfelijk deel van de tweede moeder beperkt, namelijk minder dan 1 procent.

De keuze voor deze methode werd gemaakt omdat de moeder een stofwisselingsziekte heeft die genetisch wordt overgedragen. Door de vervanging van een deel van het DNA van haar eicel is ervoor gezorgd dat haar kind, een jongetje, niet wordt opgezadeld met deze ziekte.

De Griekse artsen gaan op korte termijn meer vrouwen op deze manier behandelen. Aan de proef doen 25 vrouwen mee.

Bezwaren tegen MST

MST stuit bij tegenstanders op ethische bezwaren. Waar bijvoorbeeld bij gentherapie een klein deel van het DNA in het lichaam wordt aangepast, leidt deze methode tot de aanpassing van al het DNA in het zich nog te ontwikkelen leven. Ook zorgt het ervoor dat deze wijziging vervolgens via het jongetje ook aan zijn nakomelingen wordt doorgegeven.

Voorstanders menen dat de techniek aan alle vrouwen de kans biedt om gezonde kinderen te baren. In de Verenigde Staten is eerder een andere vorm van deze techniek ontwikkeld, maar die mocht niet in de praktijk worden toegepast. In het Verenigd Koninkrijk is de methode wél toegestaan.

Wat vindt u? Mag deze techniek worden gebruikt om de kans op het baren van een gezond kind te vergroten? Of is het onverantwoord om het DNA van een volledig nieuw leven aan te passen omdat zo’n aanpassing vervolgens tot in lengte van dagen wordt doorgegeven? Praat mee met de Stelling van de dag.

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.