Een kind met drie biologische ouders: dat is in Griekenland mogelijk gemaakt met een nieuwe methode waarbij DNA in de eicel is vervangen. Daarmee moest het overdragen van een genetische stofwisselingsziekte worden voorkomen. Is deze methode verantwoord? Lees hierbij een selectie van de reacties op de Stelling van de Dag.
In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.
Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag
J. Mulder
Het ligt er aan waar de ingreep nodig voor is. Is de genetische aanpassing nodig om een erfelijke ziekte te voorkomen, of wordt er ingegrepen omdat er een wenst is om een kind te krijgen die aan bepaalde kenmerken voldoet. Het eerste geval acht ik volledig acceptabel. Het tweede niet. Daar ga je een grens over. De volgende stap is dan het klonen.
Annette Schols
Mensen die in God geloven zouden zich moeten realiseren dat het misschien God is die onderzoekers de kennis geeft om steeds meer mogelijkheden te ontwikkelen. Ik kan mij een verhaal herinneren van jaren geleden, waar een boerenfamilie 10 zonen en een dochter hadden. De oudste jongen was een jaar of twintig, toen bleek dat hij een ziekte had waar hij kort daarna aan overleed. Het trieste was dat niemand dat ooit had geweten. Het gevolg was dat er inmiddels al 9 jongetjes na hem waren geboren, die dezelfde ziekte hadden. Alleen de dochter bleef uiteindelijk in leven. Met dit verhaal als voorbeeld, waarvan er natuurlijk duizenden zijn, vind ik het absoluut aanvaardbaar om DNA te veranderen, zodat deze vreselijke verhalen tot een einde kunnen komen. Het ergste wat ouders kan overkomen is het verlies van een kind. Ik praat helaas uit eigen ervaring.
Robert Henri Heinstra
Waar houdt dit op? Wie bepaalt? En op grond waarvan? De wens een (wat voor) overheid (dan ook) welgevallige onderdaan te creëren? Of heb ik inmiddels teveel sf-filmpjes gezien? In de Volksrepubliek zal men ongetwijfeld met grote belangstelling de ontwikkelingen volgen.
J. Koster
Uitsluitend op medische indicatie is gentherapie verantwoord.
R. Buskruit
We worden enorm belazerd door de zorgmanagers, de farmaceuten en de zorgminister.
Het draait allemaal om geld, De zorg is een industrie, waar geld verdiend moet worden, Hier bedoel ik dus niet de dokters op de vloer en de verpleegsters of verplegers. Dit zijn schatten en lopen hun de benen onder hun gat vandaan om je te helpen, dit mag ook wel eens gezegd worden. Ik doel op de zorg managers de farmaceuten en jazeker ook het ministerie van zorg.
Terug naar het topic. Cel therapie kan heel goed zijn, voor bijvoorbeeld artrose. Maar er is momenteel nog een heel andere techniek die als revolutionair beschouwd wordt. Dit is CRISPR CAS9. Dit is een methode van Gen Editing. Deze methode kan heel precies de ziekte, waar de patient aan lijdt, uit het DNA halen zodat je dan genezen bent. Denk maar aan taai slijmziekte, Toegegeven alle ziektes kunnen ze nog niet aan, maar het gaat heel snel de laatste tijd.
Wat gaat dat betekenen voor de zorg in zijn geheel? Als je heel gemakkelijk genezen kan worden, en vaak ook nog zonder operaties, dan zul je een leegloop in de ziekenhuizen krijgen. En dit gaat bestreden worden door de mensen die hier grote financieel belangen in hebben. En dat gaan ze tegenhouden, let maar op. Artrose kan behandeld worden, maar is vergunning plichtig, en lang om let, die vergunning krijg je niet.
Waar grote hopen geld zijn lopen altijd ratten omheen.
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.