‘Onze slechte concurrentiepositie komt door regelzucht en belastingdruk’

Medewerkers van PostNL sorteren pakketjes in het pakkettensorteercentrum.- ANP

Pakketjes uit China worden veel te goedkoop naar Nederland verstuurd, vindt de VVD. Nederlandse ondernemers zijn daardoor de dupe van de opmars van Chinese internetwinkels. Wij vroegen u naar uw mening hierover.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Eduard Römer

Wie bepaalt of een product te duur of te goedkoop is? Ik denk dat dat de consument is. Persoonlijk bestel ik elke week wel enkele artikelen uit China, maar waarom eigenlijk?

Ten eerste heb je bijna nooit verzendkosten, of ze zijn zo laag dat het in verhouding tot het artikel reëel is. In Nederland is het bijna altijd rond de €7,- en dat is gewoon te hoog. Ten tweede is de kwaliteit redelijk en bij normaal gebruik kun je er prima mee uit de voeten, dus persoonlijk als consument vind ik dat de prijs van het artikel in verhouding staat tot de kwaliteit. Eventuele geschillen worden soepel en snel opgelost is mijn ervaring.

In China heerst een andere ondernemers cultuur en is de klant ècht koning. Als ondernemer moet je juist concurrentie hebben om inventief en scherp te blijven binnen je branche. Kortom, de producten uit China zijn in mijn optiek niet te goedkoop maar reëel en de Chinese ondernemers zijn een genot om mee te werken.

Henk Albarda

Ja, klopt, Chinese producten zijn te goedkoop.
Dat gezegd hebbende moet ik schuld bekennen omdat ik beslist ook ‘made in China’ koop.

Al sinds mijn eerste dag in export sales in Europa (1987) ondervond ik enkele keren per jaar diefstal van patenten door China, samen met slaven-arbeid (vandaag de dag) , DE reden voor de goedkope producten.

De VVD komt hiermee omdat het 1 van de weinige overgebleven argumenten is om MKB op hen te laten stemmen nu ze op zoveel punten letterlijk verraad hebben gepleegd aan de ondernemer. Niks politiek compromis, niks kiezers bedrog, ronduit verraad. Ik ben bang dat Forum voor Democratie mee zal moeten stemmen, de gemiddelde naïeve ondernemer zal denken dat de VVD eindelijk weer eens iets doet voor de ondernemer.

Petra Hoogenbosch

Prijzen van producten bij die ondernemers in Nederland, welke ook in China zijn gekocht, zijn minstens 10 x hoger. Daar hoeft zoveel winst verdiend te worden dat kan ook met veel minder.

Frederik Geubel

De ‘vrije markt’ is een moeilijk begrip. Heel vaak horen we over kinderarbeid en dat we meer moeten betalen aan de zelfstandige koffieboeren in Zuid-Amerika. Daar verwatert de vrije markt al.

Men kan rustig stellen dat de Chinezen in een slavenstaat wonen in vergelijking met het westen. Toch hoor ik weinig bezwaren als het daarover gaat. Waar is dan de moraal? Buiten dat speelt China het spel niet eerlijk. Trump neemt niet voor niets maatregelen tegen het land als het over ‘vrije handel’ gaat. Ja, vrije handel voor China.

Voorbeeld is de ‘zijderoute’ die vanaf China, het landje Montenegro al heeft bereikt. Het zijn Chinese arbeiders die het werk doen met zicht op Chinese leuzen die op grote borden geschilderd zijn. Verleidelijk voor die arme landen die zomaar een mooie snelweg krijgen. Zo breidt China zijn macht uit over de wereld. Het is begrijpelijk dat een land als China dit doet maar bedreigend voor ons. Het is moeilijk dergelijke aanbiedingen te weerstaan, ook voor de consument die vaak de helft kan besparen op een gewild product. Het beste voor ons is, niets te kopen uit China op de lange termijn maar de korte termijn is te verlokkelijk.

F Geurts van Kessel

De prijzen voor producten uit China zullen best lager zijn, maar als de EU meent dat de verplichte CE stickertjes er onterecht opzitten omdat ze niet aan de regels voldoen moeten ze die producten uit de markt nemen.

De échte reden voor onze slechte concurrentiepositie: regelzucht en belastingdruk. De VVD moet het feit dat producten en bedrijven in China waarschijnlijk veel minder zwaar belast zijn dan hier niet valselijk proberen te verkopen als Chinese staatssteun. En voor wat betreft de doorgeschoten regeltjes en uit de hand gelopen belastingdruk, daar zijn ze helemaal zelf verantwoordelijk voor, dus nu geen krokodillentranen alstublieft.

T G Zigterman

Ik en mensen die ik ken kopen bijna wekelijks goedkope Chinese smarthome producten zoals draadloze bewegingssensoren, infrarood blasters en lampen. Dat zijn allemaal spullen die nooit in Nederland gemaakt zullen worden voor concurrerende prijzen. Dit is dus niet een geval waarbij Chinese producenten brood uit de monden van Nederlandse ondernemers halen. Als je die producten in het westen wilt produceren kosten ze een godsvermogen, dan koopt niemand die spullen nog. Het is simpelweg veel goedkoper om daar producten te produceren vanwege lage loonkosten.

Aan de andere kant heb ik mij voorgenomen geen Chinese smartphones, routers en andere hoogwaardige technologische producten te kopen omdat ik geen fan ben van die eindeloze subsidiëring en die communisten niet in mijn (persoonlijke) technische infrastructuur wil hebben.

Simpele meuk kunnen ze daar prima maken, wij bouwen wel geavanceerde machines om bijvoorbeeld chips mee te maken. Specialisatie noemt men dat.

C. van Dijk

Dumpen en verkopen onder de kostprijs met als doel marktaandeel te werven is geen eerlijke concurrentie. Maar we wilden toch de economieën van minder ontwikkelde landen (hoort China daar nog bij?) steunen door met hen, met hun lagere kostenniveaus, zaken te doen.

Dus nu niet huilen, maar de VVD moet ons ondernemingsklimaat maar weer eens belasting vriendelijker maken zodat wij ook kunnen concurreren, ondanks onze diverse vaak veel te ver doorgevoerde regelgeving op alle gebied, nationaal en Europees, op sociaal, veiligheid en andere gebieden.

J. Mulder

De VVD moet niet huilen. Wij leven in een door hen zo gewenste open economie. Zij schreeuwen moord en brand als andere landen aan protectionisme van hun interne markt doen. De producten uit China zijn nu eenmaal veel goedkoper. Niet alleen de arbeidskosten zijn in China aanzienlijk lager, maar ook de belastingen die de overheid heft.

Als de VVD de concurrentie positie van Nederland als productieland wil verstevigen, laat hen dan beginnen bij de belastingen. Laat hen dan kijken naar al die onnodige EU maatregelen over productierichtlijnen.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.