‘Het betreft wel banen die worden betaald met belastinggeld’

Premier Rutte staat pers te woord na afloop van de wekelijkse ministerraad - ANP

Premier Mark Rutte (VVD) haalde dinsdagavond hard uit naar Kamerleden die kritiek uiten op ambtenaren die bij de Belastingdienst betrokken waren bij de toeslagenaffaire. Zo worden ambtenaren volgens Rutte ‘vogelvrij’ verklaard en ‘collectief bij de vuilnisbak gezet’. Is het noemen van ambtenaren door politici not done omdat zij zich niet kunnen verdedigen?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Ralph Margadant

Het betreft wel banen die worden betaald met belastinggeld. Daar mag de burger toch een mening over hebben als er daadwerkelijk wanprestaties worden geleverd?

Cornelis van Iersel

Het was bij de belastingdienst nooit zo’n puinhoop geworden als de staatssecretaris van het vorige kabinet Rutte, de heer Wiebes, niet had ingestemd met de riante vertrekregeling, met twee grote nadelen: de regeling kostte de belastingbetaler ca. 700 miljoen euro en daarnaast ging daarbij veel kennis en knowhow verloren.
Nu trekt Wiebes aan de touwtjes bij het schadeloos stellen van de Groningers en, nog veel erger: bij de klimaatmaatregelen. Er wacht ons nog een veel grotere ramp.

Wim Kokxhoorn

Op zich is er niets op tegen dat er een club van ervaren bestuurders op na gehouden wordt, die inzetbaar is waar en wanneer nodig en niet eeuwenlang op dezelfde plek blijft zitten. Wat mij tegen de borst stuit is dat er bij deze mensen kennelijk geen kwalitatieve toetsing plaatsvindt getuige enkele voorbeelden waar sommige van deze lieden een spoor van mislukkingen achter zich gelaten hebben. Rutte insinueert dat – als er kritiek op hen wordt geuit – deze “fantastische bestuurders” verloren zouden raken aan het bedrijfsleven. Alsof in het bedrijfsleven géén kwalitatieve toetsing zou plaatsvinden. Ik geef in dezen mevrouw Leijten groot gelijk.

Frans Bierings

Renske Leijten, Pieter Omtzigt en Edgar Mulder hebben alle recht, ja zelfs de plicht om dit criminele schandaal aan de kaak te stellen en daarbij de namen van de verantwoordelijken te noemen. Die lui worden in een pool gezet en worden dan na enige tijd weer ergens anders in al hun onkunde op de burgers losgelaten. Rutte probeert met zijn retoriek de aandacht van zichzelf weg te leiden. Rutte zei nog niet zo lang geleden dat hij zelf kan worden aangesproken op alles wat er bij zijn collega ministers fout gaat. Nu, er is in de laatste 10 jaar heel wat fout gegaan onder de wacht van Rutte. Maar als je hem er op aanspreekt wimpelt hij het af met een van zijn gladde praatjes. Heb je even?
Politie, Justitie, Defensie, Belastingdienst, toeslagenramp, ouderenzorg, Jeugdzorg (met meerdere zelfmoorden als gevolg), onderwijs, koopkracht, pensioen, democratie, cohesie, woningmarkt, Nederlandse autonomie, trias-politica, stikstof, PFAS, criminaliteit (we steken en schieten er steeds meer op los) enzovoort, alles is kapot.
Rutte’s houdbaarheidsdatum is verlopen net als die van het partijkartel.

Willemijn Voigt

Wat zijn ambtenaren dan meer dan de andere burgers? Met naam en toenaam worden ze de hemel in geprezen wanneer ze iets goeds hebben gedaan en andersom mag het niet? Zeer vreemd. Alleen al het gegeven dat deze corrupte ambtenaren willens en wetens een hele grote groep mensen tot wanhoop, tot armoede en ellende hebben gedreven, is voldoende om hen juist wél bij naam te noemen. Zij mogen nóóit meer een openbare functie bekleden. ZIJ hebben jarenlang hun zakken goed gevuld met hun topbaan, maar wél over de ruggen van doorgaans hardwerkende mensen die de eindjes toch al aan elkaar moesten knopen en nu tot de bedelstaf gebracht zijn. En die misdadigers moeten wij ontzien?

Is dat het Nederland van 2020, meneer Rutte? In zo’n land waar smerige profiteurs de hand boven het hoofd wordt gehouden, wil ik niet meer, nooit meer wonen.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.