Bijna een kwart van de Nederlanders steunt het gebruik van geweld tegen de overheid, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Is dat te begrijpen of is geweld tegen de overheid onder geen beding acceptabel?, vroegen we u.
In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.
Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag
David Bank
Als een democratie goed functioneert is geweld tegen de overheid niet nodig en zou die ook nooit gebruikt moeten worden. In een goed functionerende democratie is het belangrijk dat de verkiezingsprogramma’s en uitslagen gerespecteerd worden. Daarnaast is een kritische media welke niet slechts een spreekbuis is van de overheid en elite noodzakelijk om een democratie goed te laten functioneren.
Voorbeelden dat de democratie in Nederland niet functioneert zijn talrijk: grote partijen die niet het gewenste geluid verkondigen worden op lokaal en nationaal niveau genegeerd, de soevereiniteit wordt overgeheveld naar ondemocratische instituten en ongekozen rechters maken zelf beleid door de wet zo toe te passen dat het vonnis voldoet aan hun ideologie. Dan hebben we nog de zaken welke de hele samenleving op stelten zetten terwijl geen enkele regeringspartij ze in haar verkiezingsprogramma had staan. Denk hierbij aan een peperduur klimaatakkoord en beleid welke de eigen bevolking achterstelt t.o.v. de rest van de wereld.
Dit wordt verergerd door het ontbreken van een kritische media welke weigert de overheid hierover aan de tand te voelen. Sterker nog, de media staat zo ver van de gewone man dat ze zelfs IS-beulen als slachtoffers af durven te schilderen waarvoor Nederland zou moeten zorgen. Om de inspraak van de burger nog meer in te perken wordt raadgevend referendum ook nog afgeschaft. En dan vinden ze het gek dat steeds meer burgers weinig andere manieren dan geweld zien om nog gehoord te worden.
Kim Noorder
Vraagjes; werd dat onderzoek vóór of ná het zogenaamde ‘milieuakkoord’ afgerond? Werd het voor of na het bekend worden van het optreden van de belastingdienst in de kindertoeslagaffaire afgerond? Werd het voor of na het toepassen van de ‘discretionaire bevoegdheid’ door de staatssecretaris inzake Howick en Lilli afgerond? Voor of na het de nek omdraaien van het referendum door Mw. Ollongren?
Ik heb inmiddels de stellige indruk, dat veel méér dan een derde van de bevolking bereid zou zijn om de overheid desnoods met geweld van een aantal onzinnige en onzalige plannen af te brengen – persoonlijk voorzie ik serieuze weerstand bij de uitvoering van de dwangmatige aspecten (en die zijn er!) van de ‘energietransitie’ – daar gaan naar mijn sombere voorspelling doden bij vallen.
Maria van Bommel
Geweld is nooit goed te praten. Dat er veel ongenoegens zijn is duidelijk, mensen hebben genoeg van de migratie, geen huizen, werken voor de moslims. Zorg gaat grotendeels naar migranten. We hebben een heel zwak kabinet wat helemaal geen rekening houdt met het volk. Totaal respectloos van deze regering maar ook van veel oppositiepartijen.
Marion Jansen
Geweld in het algemeen vind ik not done. Maar het wordt wel hoog tijd dat er veel meer geprotesteerd gaat worden tegen het alsmaar niet luisteren door welke overheid dan ook.
De burgers in Nederland worden niet meer gehoord. Alleen wat een klein clubje mensen in gedachte heeft wordt tot beleid gemaakt. En we hebben dat maar te slikken. Het is tijd dat daar een einde aan komt.
Antonius Smit
Voor mij persoonlijk is geweld tegen de overheid nooit een optie. Maar met de huidige politieke polarisatie en het groeiend gevoel van machteloosheid bij burgers (plus de vaak gesubsidieerde onmin bij actievoerders en de resulterende propaganda) weet je nooit welke clubjes rare gedachten in hun hoofd halen.
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.