De jaarlijkse kijkcijferhit Wie is de Mol? ging afgelopen zaterdag weer van start. In de twintigste editie moeten tien min of meer bekende Nederlanders opdrachten uitvoeren en ontdekken wie de mol is in hun midden. Voor het zogenoemde ‘porseleinen jubileum’ doet het televisieprogramma dit jaar China aan.
In de eerste aflevering was er nadrukkelijk aandacht voor de Chinese cultuur. De deelnemers werden verwelkomd bij de Hangu-pas in de provincie Henan. Volgens presentator Rik van de Westelaken ligt daar de oorsprong van de Chinese beschaving. De Chinese filosoof Lao Zi zou er de grondslag hebben gelegd voor het taoïsme, een belangrijke Chinese mystieke, filosofische en religieuze stroming.
Kennismaking met China
Met hulp van tientallen kinderen die op trommels roffelden en in het Chinees aftelden, maakten de kandidaten en drie miljoen tv-kijkers via het programma van AVROTROS kennis met China en de indrukwekkende omgeving van de Hangu-pas en de stad Sanmenxia.
We zijn begonnen! #widm pic.twitter.com/yixfjFfDBM
— Wie is de Mol? (@WieIsDeMol) January 11, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Daarmee bevindt de show zich in het China dat het land graag aan de wereld wil laten zien. Een regio met schitterende natuur, vriendelijke bevolking en imposante architectuur. De minder vriendelijke kant van China hoeft de kijker niet te verwachten in het programma. De structurele mensenrechtenschendingen en de concentratiekampen waarin miljoenen bewoners zijn opgesloten, zullen naar verwachting geen onderdeel zijn van de zoektocht naar de mol.
Voetbal in Qatar
Recent oogstten de voetbalclubs Ajax en PSV veel kritiek toen zij voor een trainingskamp in Qatar neerstreken. In dat land speelt zich in 2022 het Wereldkampioenschap Voetbal af. Tijdens de bouw van de stadions voor het WK vielen honderden doden. Ook is er felle kritiek op de mensenrechtensituatie in de dictatuur.
Volgens Ajax-directeur Edwin van der Sar moet sport gescheiden blijven van de politiek. Al vertrok een van zijn spelers – de Amerikaanse vleugelverdediger Sergiño Dest – eerder wegens een onveilig gevoel door de opgelopen spanning in de regio. Ook kreeg een journalist de opdracht om enkel vragen te stellen over de sportieve prestaties van de club en niet over andere onderwerpen. PSV moest op de terugweg een privévliegtuig huren wegens de veiligheidsrisico’s.
Krijg nou. Nog even hierover hè, die mail van Ajax. Blijkt dus dat ze die – heel geniepig – alleen naar mij hebben gestuurd. Omdat ze bang zijn dat ik kritische vragen ga stellen. https://t.co/T9aGJP1MxR
— Olaf Koens (@obk) January 10, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Amusement scheiden van politiek
In de aftiteling van Wie is de Mol? bedankt het programma de culturele afdeling van de Chinese ambassade in Nederland en de lokale omroep van Henan. Waarschijnlijk had het programma zonder medewerking van de Chinese overheid nooit in China kunnen worden opgenomen.
Is het gepast dat Wie is de Mol? zich dit jaar in China afspeelt, of zou een programma van de publieke omroep dat soort landen moeten vermijden? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:
Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.
Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.