Volgens het jaarlijkse Global Gender Gap-rapport van het World Economic Forum duurt het nog 61 jaar voordat in West-Europa de zogenoemde ‘genderkloof’ is gedicht. Het rapport, waarin per onder meer het verschil in gezondheid, politieke emancipatie, economische participatie en educatie tussen mannen en vrouwen wordt gemeten, stelt dat het wereldwijd zelfs nog 108 jaar zou duren voordat beide seksen op al deze criteria vergelijkbaar scoren. Is het dus tijd voor positieve discriminatie van vrouwen? Zo reageren onze lezers op de Stelling van de Dag.
In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.
Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag
Elke discriminatie is verkeerd en positieve discriminatie dus ook. In mijn ogen is er geen verschil tussen positieve en negatieve discriminatie. Beide attitudes stellen niet het individu voorop, maar de groep waartoe hij behoort. Ik word zelf liever als persoon bejegend dan als man, of blanke, of hetero.
Z Zilversmid
In het stuk staat eigenlijk dat de mannen de schuld zijn van het feit dat vrouwen te weinig in topfuncties zitten. De positieve discriminatie is in het leven geroepen om dat tegen te gaan..
Maar, In Nederland is het traditioneel gewoonte om het heerlijk en vooral “natuurlijk” te vinden om een aantal jaren geheel te besteden aan het uitsluitend opvoeden van de kinderen.Nederlandse vrouwen zijn weinig gericht op carrière maken. Hun man moet dat wel doen uiteraard. Als je zelf niet in de maatschappij wil vechten om vooruit te komen dan moet je toch minstens een echtgenoot hebben die dat wel doet!Het zou het belonen van luiheid zijn als positieve discriminatie wordt toegepast. Wie zit te wachten op een excuus Truus?
Erwin de Boer
Positieve discriminatie is ook discriminatie. Je sluit namelijk mannen uit door vrouwen de voorkeur te geven, en vice versa. We hebben in Nederland al gelijkheid van kansen, we gaan daarmee over naar gelijkheid van uitkomst, zonder dat is vastgesteld of iemand geschikt is.
Wel vind ik dat mannen en vrouwen gelijk moeten worden beloond voor gelijk werk. Maar om nu eenmaal te stellen dat er een onvrijwillige kloof is tussen man en vrouw is gaat me te ver. Ik zie graag meer vrouwelijke bouwvakkers, loodgieters etc….en meer mannen de zorg. Maar volgens mij maakt iedereen, man en vrouw, zelf de keuze welk beroep hij of zij uitoefent.
John de Graaff
“Positieve” discriminatie is discriminatie en derhalve niet toegestaan. Mannen en vrouwen hebben ieder hun specifieke functies. Essentieel is gelijkwaardigheid. Wie gelijkheid wil zegt eigenlijk, dat een van beiden zich moet laten ombouwen. Voorts zijn de verschillen niet alleen fysiek, maar ook en vooral mentaal. Daar bestaan echter vele uitzonderingen op.
Jeroen Hetzler
Positieve discriminatie is een van de vele exponenten van de maakbaarheidsillusie. Bovendien wordt hiermee de valse schijn gewekt dat discriminatie grootschalig plaatsvindt. Kwaliteit moet voorop worden gesteld en laat de rest aan de volgende generaties over. Nu behandelen wij deze laatste als te onmondig om dit fenomeen te behandelen op hun manier. Over discriminatie gesproken.
Louise V.
“Positiviteit” is een prima, opbouwende eigenschap.
“Discriminatie” heeft een negatieve connotatie gekregen, maar betekent in de kern niets meer dan: het maken van onderscheid.“Positieve discriminatie” geeft mij het gevoel van “voortrekken”.Niet eerlijk!Het gaat toch om de mèns met de beste kwaliteiten voor bepaalde werkzaamheden ?
H ter Beek
Streven naar gelijkheid is een mooi ding, maar positieve discriminatie zal daar averechts op inwerken. Verschillen tussen man en vrouw zullen er altijd blijven, en de ongelijkheid in uitwerking van die verschillen ook. Dus vrouwelijke beroepen en mannelijke beroepen. Dat ontkennen gebeurt op basis van een ideologie, niet op basis van realiteitszin, en is dus per definitie onzin.
Frits Wiersma
Solange P.
Hugo van Alst
J van Deventer